Како треба да изгледа унутрашњи дијалог о Космету

Унутрашњи дијалог о питању Косова и Метохије за његовог иницијатора, председника Србије, изузетно је значајан, јер ћемо након њега, оцењује, бити много објективнији и одговорнији. Опозиција је скептична, а САНУ и Црква су за разговор. Поједини косовски политичари позив председника Србије за покретање унутрашњег дијалога тумаче као уношење "новог духа реализма" у разговоре о косовском питању.

Иницијатор унутрашњег дијалога о Косову и Метохији појашњава зашто је он неопходан.

"Постигли ми неки договор или не, ми ћемо разбистрити своје мисли, бити много објективнији и у будућности озбиљнији и одговорнији када је реч о Косову и Метохији", поручује председник Србије Александар Вучић.

Нико то боље не зна, истиче, од Срба који тамо живе.

О евентуалној подели Косова и Метохији, као једној од опција која би могла да из тога произађе, не жели да говори.

"Не могу да одговарам на таква питања уопште. Шта год бих рекао, извукло би се не знам ни ја шта, и онда спекулацијама никад краја", додаје Вучић.

САНУ је за разговор. Иницијатор позива и опозицију. Из покрета Саше Јанковића кажу да не знају шта су Вучићеви приоритети. Двери сматрају – од компромиса о којем Вучић говори, нема ништа, ДС очекује конкретан предлог, док радикали немају потребу да у њему учествују. ДСС је за разговор, али само о томе како да се Косово сачува. СДС сматра да би опозиционе партије требало да заузму заједнички став. Лидер СПС-а и шеф дипломатије је заговорник дијалога.

"Како каже песма: 'Куд год да кренем, теби се враћам, Косово...' Куд год да кренете, на коју страну, то је тема, та тема мора да се реши. Многи нападају Вучића да он припрема терен за признање КиМ, ко је то рекао? Имају сад у унутрашњем дијалогу лепу шансу да сви представници опозиције кажу шта хоће", рекао је шеф дипломатије и председник СПС-а Ивица Дачић.

Позиву на разговор одазваће се СПЦ, потврђују за РТС.

"Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење КиМ, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити", поручује његова светост патријарх српски Иринеј.

Од 2003. донесено је 13 резолуција, декларација, платформа, планова – а све су тицале или унутрашњег гледања на Косова или дијалога са другом страном.

"Сама чињеница да ми све те наше резолуције о Косову малтене не помињемо, показује колико нам значи нека врста актова који треба да нас обавезују о Косову. На неки начин то показује и наш однос према Уставу. Унутрашњи дијалог, то делује као добра идеја, али са ким. То не сме да личи на трули компромис као поводом доношења митровданског устава", рекао је новинар листа Данас Зоран Пановић.

Унутрашњи дијалог водио би се независно од разговора Београда и Приштине, који трају од 2011. Предуслов за наставак бриселског дијалога је формирање институција на Косову и Метохији. Овај унутрашњи могао би да почне на јесен.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво