Поглавље 24: Шта је урађено добро, а шта треба боље

Акциони план за борбу против тероризма, за који је Европска комисија у мајском извештају о Поглављу 24 констатовала недостатке, може се очекивати у септембру, а напредак је видљив у другим областима које обухвата то поглавље о правди, слободи и безбедности, рекао је председник Преговарачке групе за Поглавље 24 Зоран Лазарев.

На састанку, на којем су представљене оцене активности предвиђених Акционим планом за Поглавље 24 од јануара до јуна ове године, а учествовали су представници Преговарачког тима и цивилног друштва, Лазарев је рекао да Србију још само формалности деле од усвајања Акционог плана за борбу против тероризма и да се, скоро извесно, може очекивати у септембру.

Говорећи о свакој области Поглавља посебно, Лазарев је рекао како је Европска комисија добро оценила област миграција, али да постоје проблеми у раду Канцеларије за азил, а тичу се недостатка преводилаца за пашту и друге језике којима говоре мигранти.

"Иако они постоје на територији Србије, тај број није довољан и то је проблем", навео је Лазарев.

Спољне миграције и Шенген добили су негативне конотације јер, каже, нису блокирани илегални прелази са Црном Гором и Босном и Херцеговином, као и због недостатка заједничке патроле са Хрватском.

"Увелико се ради на решавању запречавања илегалних прелаза, али мора се мислити на грађане који ту имају баште и воћњаке и морамо пазити да не уништимо тим људима свакодневни живот", навео је Лазарев. 

Идеја је, каже Лазарев, да се блокирају они илегални прелази који неће штетити свакодневном животу грађана.

Што се тиче заједничких патрола са Хрватском, и оне се могу очекивати до краја године, најавио је председник Преговарачке групе.

У области борбе против дроге, позитивно је оцењена сарадња српских институција са институцијама ЕУ, а негативно измене и допуне Закона о психоактивним дрогама.

Према његовим речима, нису коментарисане област фалсификовања евра и царинске сарадње.

Напредак у односу на први извештај

У односу на први извештај, напредак на много поља је очигледан, али има и назадовања, закључио је Лазаров, истакаваши да не постоји ниједна област у којој нема бар неког напретка.

Што се "бројки" тиче, напомиње, 46 одсто активности је већ реализовано, 32 одсто је у току, а нереализовано је 21,5 одсто.

У изјави за Танјуг пре почетка састанка, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању ЕУ Тања Мишчевић, рекла је да је Србији највише замерено кашњење, али да је то у време избора нормално.

"Тешко бих рекла да је било ко заказао када сте у изборима и када се формира нова Влада. Нова Влада мора прегледати све законе ма колико далеко да су они отишли у процедуру да би могли бити представљени. То је уобичајена демократска процедура", истакла је она.

Директорка Београдског центра за безбедносу политику Соња Стојановић Гајић похвалила је представнике Владе што су на страници МУП-а отворили посебан део, где сви грађани могу да сазнају где се стигло у преговорима и зато што је објавила извештај Европске комисије о напретку у Поглављу 24, а није била обавезна.

"Добро је директно интезивирање наших полицијских органа са органима ЕУ пре свега са Фронтексом", рекла је Стојановић Гајић и додала да се и сада, као и у прошлом шестомесечном извештају, много касни, али да је претпоставка да је то због избора.

Поглавље 24 бави се питањима правде, слободе и безбедности.

Неке од области овог поглавља су право на азил, легалне и нелегалне миграције, борба против организованог криминала, борба против дрога, полицијска сарадња и томе слично.

Као највеће користи за Србију у њему се наводе већа безбедност грађана, могућност слободног кретања кроз ЕУ, смањење стопе прекограничног криминала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво