Приоритет Бугарске проширење ЕУ на Западни Балкан

Србија треба да искористи председавање Бугарске Европским саветом да отвори што више поглавља, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић после сусрета са колегиницом из Бугарске Катарином Захариевом. Током разговора је договорено да Београд и Софија проблеме, ако их буде било, решавају међусобно, а не преко Брисела. Приоритет Бугарске током председавања ЕУ биће проширење земљама Западног Балкана, поручује Захаријева.

Захаријева је на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије навела да ће основни приоритет Бугарске током председавања бити проширење ЕУ земљама Западног Балкана.

"Подсетићу вас да је Бугарска не само веома важна земља за Србију зато што постоји блискост између наших народа и заједнички интереси, већ и због тога што ће Бугарска имати велику одговорност јер ће председавати ЕУ у првој половини идуће године", рекао је Дачић.

Оценио је да су односи две земље добри и стабилни, да постоји висок ниво комуникације и међусобних посета, приметивши да се са Захаријевом среће већ пети пут у месец дана.

Каже да постоји и висок ниво међусобног поверења и блискости између премијера Бугарске Бојка Борисова и председника Александра Вучића.

Председавање Бугарске Србија треба да искористи да отвори што више поглавља, рекао је Дачић и навео да то важи и за естонско председавање Европском савету.

Говорећи о економској сарадњи, Дачић каже да је она на нивоу између 700 и 800 милиона евра и да може бити и боља, а указао је и на заједничке пројекте попут аутопута, гасовода и завршетка источног крака Коридора 10.

Посебно је нагласио важност интерконекције са Бугарском за енергетску стабилност, будући да се најављује да ће од 2019. долазак гаса из Русије преко Украјине бити затворен.

Наводећи да ће се Бугарска током председавања бавити регионом, Дачић истиче да је Србија животно заинтересована за мир и стабилност у региону и поновио да је стратешки правац Србије Европска унија.

Дачић је изразио задовољство због великог броја туриста из Бугарске, а било их, каже, 88.000.

Са бугарском колегиницом Дачић је разговарао и о одржавању бизнис конференције у Нишу или неком другом граду на југу Србије која ће бити посвећена развоју управо у том делу земље где живе Бугари.

Захаријева је захвалила на гостопримству и искреним разговорима и навела да ће основни приоритет председавања Бугарске ЕУ бити проширење земљама Западног Балкана.

"То је циљ бугарског председавања. Сматрамо да ЕУ неће бити потпуна без чланства земаља западног Балкана. Мислим да је то могућност за економски развој и мир на Балкану", рекла је шефица бугарске дипломатије.

Млади морају да имају јасну перспективу 

Шефица бугарске дипломатије каже да се можда неће десити за две-три године, али млади морају да имају јасну перспективу.

Захаријева је указала на важност реформи и на то да је Бугарска, захваљући чланству у ЕУ, смањила незапосленост, изградила инфраструктуру и објекте захваљући европској солидарности.

Најавила је да ће Бугарска помоћи Србији нарочито за поглавље 23 и 24, која се односе на људска права, борбу против коруцоије, правну реформу, тако што би послала своје ешперте, а позвала је и надлежне да дођу у Министарство Бугарске и упознају се са њиховим искуством.

"Наши односи су добри и ситни проблеми не треба да их кваре", рекла је Захаријева додајући да је заједничка жеља да се евентуални међусобни проблеми решавају брзо.

Увек, каже, постоји могућност за побољшање положаја мањине, а говорила је и о енергетској безбедности Европе која је, сматра, немогућа без енергетеске безбедности на Балкану.

На питање новинара да ли је било речи о случају Цветана Василева, кога бугарско правосуђе тражи, и да ли то може погоршати односе, она је рекла да није било речи о томе, међутим, навела је да постоје одређене процедуре, те да се нада да ће судски систем у Србији да оствари све услове и омогући бугарском правосуђу да заврши тај случај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво