Дачић: Важно је наћи одрживо решење за Косово и Метохију

Добро што је председник Александар Вучић позвао на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, каже први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић. Сада ће и представници опозиције који стално износе критике и примедбе имати прилику да кажу шта мисле, напомиње Дачић. Питање да ли македонска делегација може за Илинден да дође у Прохор Пчињски је питање за Цркву, а не за Владу, поручује шеф дипломатије.

Дачић је рекао да је важно да се тражи одрживо решење за Косово и Метохију, јер су се, примећује, времена променила. Сматра и да је тешко у том дијалогу постићи консензус, али да пре свега треба покушати да се о томе разговара.

Како је рекао, тај проблем постоји и често се злоупотребљава у политичке сврхе, а у томе се најчешће догоди да се суоче "две врсте фикције".

Једна је, каже, прича у рангу митова, а друга – ма све смо изгубили, дајте да дигнемо руке.

Поновио је да је важно тражити одрживо решење и да су се времена и међународни односи променили, да Србија не може сама и да су јој потребни пријатељи.

Ипак истиче да Србија не жели да инсистира на нечему што је против интереса других народа. 

Подсетио је да је још раније предлагао да се "удари" на разлог због чега постоје сукоби, односно да се реши узрок свих проблема.

Не може се, каже Дачић, наћи трајно решење уколико се не пође од реалних интереса и српског и албанског народа.

"Предлажем сваком да узме Устав испод руке па нек иде у Приштину. Или, предлажем Тачију да узме Устав Косова па да иде у Лепосавић", поручио је Дачић коментаришући критике на свој рачун у вези са Бриселским споразумом и тиме да није у складу са Уставом. 

Важна тема која мора да се разреши

У том смислу приметио је да је Косово тема "куд год да се крене" и то, уверен је, јесте тема која мора да се реши.

Многи су, каже, напали Вучића да припрема терен за признање Косова, али запитао се и ко су ти који су то рекли. 

"Ево сада имају лепу шансу представници опозиције да кажу шта хоће", поручио је потпредседник Владе. 

На питање који је његов предлог за решење ситуације с Косовом, Дачић је одговорио питањем зашто уопште од њега траже да о томе говори кад он то чини већ десет година. 

"Знате за шта сам се залагао – моји предлози су јасни и свима познати", поручио је, уз опаску да би лично био срећан да се о томе разговарало пре више од 10 година.

"Када сам износио неке планове, био сам нападан овде у земљи", рекао је Дачић.

На питање да ли је видео Вучићев план, одговорио је да председник Србије, иако има план, сигурно то неће изнети сада и додао да, и када би лично знао за тај план, "то није нешто што би требало да износим у јавност".

О захтеву за посету Прохору Пчињском одлучује Црква

Поводом захтева македонских власти да се дозволи делегацији из Скопља да годишњицу највећег македонског празника – Илиндена, обележи у манастиру Прохор Пчињски, на територији Србије, Дачић каже да не може држава да одлучује о томе.

"Нема то везе са државом, то је манастир. Не може држава да одлучује о томе. Они се сваке године обраћају нама, ми то пошаљемо Цркви, Црква са њима комуницира, а ви знате какви су односи што се тога тиче. Ту нема никакве дилеме", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање о односима са Македонијом и да су можда неке његове изјаве утицале на погоршање тих односа, Дачић је подсетио да је, када је говорио о тој земљи, рекао да смо признали Македонију под уставним именом, а да су они касније признали Косово и гласали за Косово у Унеску.

"Како сам ја нарушио односе што сам то рекао? Ја сам се са њима разјаснио. Како они према нама, тако ми према њима и тачка. И не само са њима, него и са свима другима", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије истакао је да Србија има жељу за побољшање односа са Македонијом и да је много урадила на томе.

"Ми смо уложили у односе са Македонијом. Они су увек гласали против наших интереса. Не могу сада да кажем: браво. Љути смо", рекао је Дачић.

Премијер Македоније Зоран Заев рекао је недавно у Сарајеву да од власти Србије још није стигао одговор на захтев македонских власти да се дозволи македонској делегацији да годишњицу највећег македонског празника – Илиндена, прослави у Прохору Пчињском, на територији Србије.

"Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити", рекао је Заев.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи