Ружић: Србија је националне мањине учинила видљивим

Србија је последњих година учинила видљивим драгоценост нашег друштва - националне мањине и потврђено је опредељење заједничког рада и висок степен инклузивности свих националних савета и у законодавној активности, изјавио је министар Бранко Ружић после састанка са представницима Националних савета националних мањина.

"Важно је да рећи да су два закона која задиру у ту област, а веома брзо ће се наћи у скупштинској процедури, практично већ јесу у једном делу плод рада и Националних савета националних мањина", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе.

Ружић је навео да се ради о Закону о заштити права и слобода националних мањина и Закону о Националним саветима националних мањина, односно о изменама и допунама закона.

Истиче да су та два закона у функцији унапређења статуса Националних савета мањина и увођењу вишег степена транспарентности у раду, што ће помоћи да се многе ствари одвијају на прави начин.

Та два законска предлога, према његовим речима, у великој мери још унапређују и само функционисање Националних савета, а оно што је увек горуће питање, нарочито у државама које пролазе кроз фискалну консолидацију, јесте мањак финансијских средстава.

"И то питање смо отворили и покушаћемо да у сарадњи са партнерима, страним донаторима, али наравно и са ресорним министарствима, покушамо да изнађемо начина да ниво финансијских средстава буде повећан и да на тај начин олакшамо и функционисање самих Савета", рекао је министар.

Очување традиције културних вредности и свега оног онога што задире у складу са законом у рад Националних савета националних мањина, истиче министар, јесте јасно опредељење владе Србије и њена је улога да у том погледу пружи сву могућу асистенцију.

Министар каже да је разговарано и о одређеним изазовима, отвореним питањима, проблемима, а да је заједнички констатовано да су сви ти проблеми и изазови премостиви и да ће се још агилније радити на њиховом решавању.

Свакако ћемо имати редовну комуникацију, рекао је Ружић, истичући да ће тај партнерски однос за коначан епилог имати позитивну слику онога што је драгоценост српског друштва, а то је чињеница да Србија има толики број припадника националних мањина.

Председник Мађарског националног савета Јене Хајнал разговор са министром назвао је веома битним, а као најважнији сегмент разговора навео је наставак координираног рада.

"Све задатке које треба да урадимо што се тиче Закона о националним савета и сва покренута питања из Акционог плана, имамо снагу и заједничку вољу да реализујемо да сви Национални савети буду сразмерно задовољни, колико су учествовали у раду", рекао је Хајнал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се