Мантер: Покретање унутрашњег дијалога одлична иницијатива

Бивши амбасадор САД у Србији и председник Института Ист вест (Исток-запад) Камерон Мантер оценио је да је покретање унутрашњег дијалога о Косову одлична иницијатива и изразио наду да ће она бити успешна.

"То је веома добродошла одлука. Мислим да су Србија и Косово спремни да разговарају о будућности унутар ЕУ, и то не само руководство, већ и обични људи", рекао је Камерон Мантер напомињући да Инситут Ист вест, који отвара регионалну канцеларију у Београду, жели да у томе помогне.

"Ми немамо решење али можемо помоћи да се људи окупе и да разговарају", рекао је Мантер за Танјуг.

На питање шта би по њему био позитиван исход тог унутрашњег дијалога, бивши амерички амбасадор каже да би то било "узајамно признавање земаља" и "узајамно признавање економских, културних и других циљева", што би, како додаје, "значило да студенти са Косова могу да студирају у Србији, а пословни људи са Косова продају робу у Србији и обратно".

"Кључно је да су обе земље на путу у ЕУ. То је увек био став америчке администрације, а сада када више нисам дипломата ја још увек мислим да је будућност ових земаља да буду у ЕУ и да сарађују", каже Мантер, а на констатацију да је признање независности КиМ за Београд искључено, напомиње да ће "бити потребно време" али да је то прави
одговор.

Поводом његове раније оцене да америчка администрација Србију на челу са Александром Вучићем доживљава као кључни фактор стабилности у региону, Мантер напомиње и да је стабилност само почетак.

"Тачно је да је председник Вучић показао спремност да приступи решавању питања Косова и да се окрене суседима, што је захтевало храброст, као на пример када је отишао у Сребреницу. Али, стабилност је само први корак, нешто што даје економски основ за раст, политички основ за доношење одлука", наводи он.
Влада уз то, како додаје, мора да има храбрости да буде отворена према другим људима у региону и да настави реформе које су потребне за улазак у ЕУ.

"То није лако, али вреди и мислим да је ваша влада на путу да то учини," каже Мантер.

На питање да ли мисли да ће наводно јачање руског утицаја у Србији подстаћи САД да поново обрате више пажње на регион, председник Института Ист вест каже да Руси имају легитимне односе са Србима и миминизира наводно ривалство две земље на Балкану.

"САД и Русија се неће свађати због Балкана, регион је место где треба уверити САД и Русију да подрже напоре ЕУ", сматра Мантер.

Он каже да је од тог наводног ривалства важније како помоћи званичном Београду да САД обрате пажњу на Србију и њене суседе у напорима да постану део ЕУ и нада се да ће Трампова администрација без обзира на проблеме попут Северне Кореје и Јужног кинеског мора, имати времена да се усредсреди и уложи напор и у овом делу света.

"Србија има своје односе са Русијом, и односе са САД, али ја мислим да је најважнији њен однос са ЕУ. То је природни дом Србије", каже Мантер.

Када је реч о односу нове администрације према Србији, Камерон који је био на високом положају у администрацији Била Клинтона, али и амбасадор у време Џорџа Буша, сматра да Американци, без обзира да ли су демократе или републиканци, имају интерес да овај регион просперира.

"Људи које познајем у Трамповој администрацији су другачији него они које сам познавао у Обаминој администрацији или док сам радио са Хилари Клинтон. Али, то су људи које ћемо такође, надам се, успети да убедимо да се усредсреде на питања овде и зашто је у интересу САД да овај део света постане део ЕУ и да буде интегрисан у њен економски просперитет".

Мантер објашњава да његов инситут, који се бави превенцијом конфликта у свету, и "долази" у Београд, покушава да антиципира конфликте и да их предупреди кроз изградњу поверења и сагледавајући могућа решења.

"У овом делу света постоје потенцијални конфликти попут односа Косова и Србије. Ја сам импресиониран начином на који се понашају обе владе, али ако ми можемо да помогнемо, то ћемо учинити". 

Стручњаци Ист вест инситута су, додаје, забринути због уставних питања у БиХ која има Дејтонски споразум као уставну конструкцију, али она је, каже Мантер "веома незграпна."

"Ми смо такође веома заинтересовани за оно што се догађало у Трсту (самит Берлинске иницијативе) где је успостављена економска сарадња широм региона бивше Југославије и Албаније. То је за мене карта за напредак. Ми желимо томе да допринесемо", каже он.

Уз то, Ист вест институт, као један од пројеката, са Френком Визнером, некадшњим представником председника САД у преговорима о статусу КиМ и бившом званичницом Стејт дипартмента Розмари ди Карло, планира израду извештаја за америчку владу у оквиру кога ће охрабрити администарацију да се усредсреди на пројекте и ствари које може да уради да помогне да овај део света постане део ЕУ "где припада".

"Покушаћемо да их убедимо да треба да сагледају оно што је заиста важно у овом региону, попут односа Косово-Србија, БиХ, Македонија-Грчка", објашњава Мантер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво