Како Хоџај и Пацоли виде иницијативу Вучића за КиМ

Актуелни косовски политичари подржали су позив председника Србије Александра Вучића политичкој елити Србије за покретање унутрашњег дијалога о решењу питања Косова и Метохије, тумачећи то као уношење "новог духа реализма" у косовско питање, док су аналитичари и даље скептични према тој иницијативи.

Одлазећи косовски министар спољних послова Енвер Хоџај каже да је план председника Србије Вучића да реши односе Београда и Приштине добродошао као, како је рекао, преокрет у политици Србије према његовој "земљи".

Хоџај ово, како каже, "прекидање тишине", интерпретира као "прихватање истине о независности и суверенитету", које ће, како је рекао за БИРН, "отворити пут за друштвено помирење, регионалну сарадњу, европске интеграције и међународну афирмацију".

Косово је једнострано прогласило независност од Србије 2008. године, што Београд не признаје и Косово сматра својом територијом.

Хоџај каже да ако Вучић успе да трансформише српску политику према Косову, не само што ће на тај начин, како наводи, ослободити земљу од историјских митова и деструктивне политике већ би истовремено учинио и велику услугу земљама региона да превазиђу последице сукоба из прошлости.

"Сада је ред да Србија покрене унутрашњи дијалог и на тај начин генерише консензус на нивоу целе заједнице о прихватању и изградњи пријатељских односа са Косовом", каже Хоџај.

Лидер Алијансе за ново Косово, бивши косовски председник и један од најбогатијих Албанаца у Европи и свету Беџет Пацоли такође подржава Вучићеву иницијативу и истиче да она "отвара пут ка нормализацији односа између две земље".

То би, такође, сматра Пацоли, требало да затвори тему несталих особа, што је, како каже, "озбиљна рана за многе породице широм Косова".

Албанка са Косова Нора Висока Велер, директорка Кембричке академије за глобалне послове, непрофитне организације у Великој Британији, изјавила је за БИРН да је "прерано за процену да ли се приступ Србије према Косову мења".

"Према изјави председника Вучића, чини се да постоје покушаји (Србије) да промени ставове унутар својих структура о својој историји, а ова чињеница је добродошла, нарочито ако председник Вучић охрабри Србију да се суочи са стварношћу, што значи да треба бити више реалан у односу на Косово", рекла је Нора Висока Велер.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара