Вучић: Кључна ствар која нас стопира је однос према КиМ

Кључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Косову и Метохији, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да има план, али да иницира широк друштвени дијалог о том питању јер жели да чује и шта други мисле.

"Мислим да добро знам и историју и стварне односе. Шарл де Гол је рекао да без реалности политика нема никакву вредност", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Као што се уљуљкујемо увек да можемо да радимо мање, а да зарађујемо више, исто тако, објаснио је, по питању Косова и Метохије волимо да мислимо да ће доћи нека власт, па ће то да реши.

"Тако неки мисле да отерају и Србе из Грачанице по хрватском моделу. Неће моћи ни то, нити ми да било кога физички чистимо. То више није реално", казао је Вучић.

Истакао је да бисмо имали снагу морамо бити реални, рационални и озбиљни.

"Косово и Метохија је историјско питање, за које је тешко оптуживати било ког у прошлости. Сви су правили грешке, јер нико није желео рационални да сагледа ствари", рекао је он додајући да то не значи да признајемо Косово.

"Али, то тако не иде...Морамо бити реални, рационални и озбиљни. Питам људе, на пример, како ћемо имати српску власт у Малишеву и Штимљу? Највише волимо себе да лажемо", приметио је Вучић и указао да је реч о историјском питању, те тешко да можемо и Милошевића да кривимо за то.

Вучић је подсетио да је на изборима добио подршку 80 одсто Срба на Косову.

Како је рекао, и Срби са Космета знају да ми морамо бити реални, како би они остали у својим кућама.

Подсетио је да је, историјски, проблем почео 1878, када је формирана Призренска лига, чији је основни циљ формирање Велике Албаније, те да Албанци 1946. године формирају трећу Призренску лигу у Њујорку, где је најјаче упориште албанске дијаспоре и од тада су нам, каже, нанели много штете.

Неки ће, оценио је, рећи: "Ево га, хоће да призна независност Косова".

"Ако оставимо деци нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година", рекао је Вучић.

"Морамо да поставимо ствари у реалне оквире. Шта можемо да остваримо, а шта не, али да не спречавамо будућност за нашу децу. Док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се нећемо из тога извући", рекао је председник Србије.

Разговараће, истиче, са свима који то хоће, ко неће - не мора...нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи, истакао је Вучић.

"Ево отварамо дијалог и вечерас и разговараћу са свима који хоће", рекао је Вучић.

Он је казао да добро зна стање на Косову и Метохији, да добро познаје историју и стварне односе.

Позвао је да се сагледа каква је наша реалност, подсећајући на историју албанског питања које датира још из 1878. године, када је формирана Призренска лига.

Указао је да су Албанци пружали жесток отпор и после Другог светског рата, а да су трећу Призренску лигу формирали у Њујорку одакле лобирају за своју ствар.

"Имали смо проблеме све време у току бивше Југославије. Никада нисмо, учили албански језик, као што и ретко учимо мађарски језик, јер смо себи дали за право да имамо империјалну свест. Нисмо се трудили да их разумемо и видимо шта желе да бисмо предвидели и разумели потезе, да бисмо били спремни и пружили опдговор, да не би било увек тенкова, јер ако доведу и они тенкове настаће велики проблем", објаснио је.

Председник Србије је рекао да је политика Србије политика слободе, независности и суверености и да сада размишља о наслеђу које ће оставити.

Каже да личне амбиције нема, политички је реализовао све своје амбиције: "Немам за шта лично да се борим, морам да вратим народу за указано поврење".

Оставио је иза себе уређену касу, јавне финансије под контролом и смањени јавни дуг.

"Огроман посао смо направили, драматично смањили незапосленост и поправили стање", рекао је.

"Ово што смо сми урадили, спроведене реформе уз пад незапослености ће ући у уџбенике. Ми смо постали звезде ученика ММФ-а. Немамо проблема са курсом, инфлацијом, биће повећаване плате и пензије", рекао је Вучић.

Такође, рекао је да је данас стање у трезору око 110 милијарди динара боље него планирано, што, каже, нико, па ни он сам, није очекивао.

Сада се, додаје, поставља питање шта смо оставили деци и јесмо ли им решили један од кључних проблема, проблем Косова и Метохије.

Пенс није питао за Битићије

Вучић је истакао да је током посете САД водио добре разговоре за Србију и поручио да нису тачне спекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

Вучић је рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, "успостављање међусобног поштовања и разумевања".

Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији, прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима.

Вучић је изјавио да су припадници америчке администрације у Вашингтону озбиљни људи, не "лакрдијаши" каквих има на политичкој сцени у Србији, те да га, наравно, нису питали да ли је учествовао у паљењу амбасада у Београду.

"Шта да ме питају? Да ли сам палио амбасаде? Па они знају и ко је био тамо и ко је шта радио...", рекао је председник Србије.

Он је рекао да не би о "лакрдијашима" попут Саше Јанковића и Саше Мирковића, али да хоће да подсети да је Борис Тадић, који је рекао да "Вучић није ништа урадио да то спречи", тог дана, када је био митинг за Косово и Метохију, "побегао у Румунију".

Вучић је навео да је спреман за све нападе политичких противника, да га свеједно никада неће победити, и поручио да је најважније да се Србији добро пише.

Навео је да његови политички опонетни немају никакав политички план, да ни кад су били на власти никада ништа "нису смели и нису хтели" и да им је најважније било да прође још један дан на власти, а да не покрену ниједну тешку тему.

Данас им је, каже, једини план да га личним нападима и измишљотинама поколебају, али, поручује, греше.

"Никада ме неће победити. Сам ћу да се склоним и изабраћу наследника који ће такође да их побеђује за добро Србије и наше деце, неког одговорног и озбиљног", рекао је Вучић.

Како је рекао, не постоји никакав медијски рат, већ постоји линч у листу Курир и не само у том листу, који се проводи над једним човеком.

Он је рекао да компанија Александра Родића дугује укупно око шест милиона евра: "Та компанија, на пример, није вратила 2,5 милиона евра главнице дуга, по кредиту код Развојне банке Војводине, који је омогућио Бојан Пајтић".

Он је рекао да Развојна банка Војводине није Пајтићева приватна прћија и да кредити морају да се врате, јер су то народне паре.

Вучић је објаснио да је укупан дуг по основу кредита 2007. и 2008. 6,28 милиона евра, те да је до сада враћено свега 545.414 евра.

Он је додао да 60 и нешто дана ћути као заливен, док на њега "бљују најгоре лажи зато што неће да врате паре" и додао да ће он да издржи све нападе.

"Хоћете ли да живите у држави у којој ћете 2,5 милиона евра да украдете и да сви ћуте. Држава има да наплати њено, да градимо болнице и школе, нико нема право да краде од наше деце", рекао је Вучић.

"И срам вас било да због тога говорите да је угрожена слобода медија", додао је председник Србије, наводећи да неће да говори о неплаћеном порезу јер је то посао Пореске управе.

Председник се захвалио свим добрим људима из Србије који су били забирнути.

Додао је да су се искрено питали о томе Маја Гојковић, Небојша Стефановић, Владимир Ђукановић, Александар Вулин...али да су многе његове страначке колеге и коалициони партнери проценили да су се "спасли" ако се нису појавили на насловним странама као он.

Осврнуо се и на случај пребијања свог брата Андреја, за који верује да је био намеран и додао да се тачно зна ко су батинаши.

Упитао је шта би било да се неком од чланова породице Јанковића, Јеремића, Радуловића...нешто тако десило.

"Не би ме опрали ни Дунав ни Сава - обесили би ме на Теразијама" рекао је Вучић.

"Да је из мог пиштоља у мојој кући, из пиштоља за који није постојала дозвола, неко убијен да ли мислите да би ми грађани Србије дали да будем председник и да се бавим било чиме. Обесили би ме на Теразијама" рекао је прерсдник Србије.

Одбацио је и тврдње да је Небојша Крстић, који је био Тадићев саветник, данас богатији него раније, наводећи да су његови приходи данас за четрвтину мањи него раније.

Подсетио је и на организовање контрамитинга, првог још од времена Слободана Милошевића, за време негове инаугурације.

"Све су радили противзаконито", рекао је Вучић и додао да су и протести пре тога на којима је било од неколико људи до неколико хиљада људи били незаконити, а нико их није дирао.

Вучић се осврнуо поново на аферу "Савамала" рекавши да је требало по дану срушити објекте, али је, истиче, и та афера је направљена да би се ослабио он, као што је било и напора да се то учини за време председничке кампање, како би се уствари ослабила позиција Србије у вези са Косовом и Метохијом.

"Драго ми је што је неко од тужилаца смогао снаге да каже: У чему је проблем, зашто се диже фама. Да су ме позвали, лично бих сео у багер и то урадио. Једини проблем је што је то урађено ноћу", одговорио је Вучић и додао да је то био један од начина да се ослаби позиција Србије и да је у тај пројекат уложено између 35 и 40 милиона.

Вучић је истакао да не види зашто би се избори у Београду одржали пре времена, јер Београд функционише боље него икада.

Он је навео да актуелни градоначелник Синиша Мали неће бити кандидат за градоначелника Београда на идућим изборима.

"„Мали неће бити будући градоначелник, неће бити нити кандидат. Имаћемо кандидата који ће добити поверење грађана, као што ћемо имати кандидате који ће добити поверење грађана и у другим градовима", објаснио је он.

Вучић је критиковао одлуку о смени градске секретарке за социјални рад, која је дошла, верује, због притиска јавности, уместо да се проблем насиља у породици решава системски, превентивно и репресивно.

Рекао је, одговарајући на питања гледалаца, да је критиковао градоначелника Синишу Малог што је донео ту одлуку да би се, како верује, "додворио народу".

"Против сам политике додворавању народа. Први пут сам критиковао Малог због нечег што су други поздравили. Ја сагледавам ствари на озбиљан начин. Питао сам што је смењена жена која је била градски секретар за социјални рад. Немојте да је разлог хајка у медијима", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је дете убијено у аутомобилу, те запитао да ли то значи, следећи логику којом је смењена градска секретарка, да треба сменити све произвођаче аутомобила...

Критика РТС-а

Говорећи о кампањи која се против њега води у медијима, Вучић је упитао и зашто РТС промовише партијске новине, мислећи на "Курир", у Јутарњем програму (Прелиставање штампе) и ако то ради зашто онда не "прелистава" и Шешељеву "Велику Србију" или "Информатор СНС-а".

Они то раде јер се плаше да не освану на насловној страни, рекао је Вучић.

Поновио је и ранију критику јер се један број новинара РТС-а у предизборној кaмпањи солидарисао (четворо, како је рекао, диркетним присуством а 11 на други начин), са бившом колегиницом Наташом Јеремић када је функционер СНС-а Миленко Јованов реаговао "наивно и помало глупо".

"А када је најгрубље вређана и нападана моја мајка, која је радила 25 година на РТС-у, тада није било солидарности", рекао је Вучић.

РТС припада свим грађанима и не треба да ради према партијским симпатијама, рекао је Вучић и додао да и даље мисли да је то добра телевизија додавши да се у Културном дневнику појављују и они чија је једина заслуга само то што су га негде опсовали. 

Број коментара 78

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво