Вучић и Захаријева о сарадњи Србије и Бугарске

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са заменицом премијера и министарком спољних послова Бугарске Екатерином Захаријевом о билатералним политичким и економским односима, као и о евроинтеграцијама Србије, с обзиром на то да та Бугарска председава ЕУ у првој половини следеће године.

Вучић је захвалио Бугарској на континуираном залагању за наставак политике проширења Европске уније, која је и један од приоритета програма њеног председавања, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Такође, истакао је могућу корист од потписивања новог Меморандума о сарадњи двеју земаља у области евроинтеграција, што би омогућило да Бугарска пружа помоћ Србији у преговарачким поглављима.

Бугарска агенција БТА преноси да је Вучић рекао да српски народ очекује да чује да ли је реално да очекује да се Србија ускоро придружи ЕУ.

"Желимо да будемо део ЕУ јер желимо да будемо демократско и транспарентно друштво. Нисам сигуран да ћемо моћи да се развијамо без односа између нас. Верујемо да можемо да сарађујемо у решавању проблема који су уобичајни за овај регион", преноси БТА Вучићеву изјаву. 

Бугарска званичница је посебно истакла спремност за стручну помоћ у поглављима 23 и 24 и поновила иницијативу Бугарске за одржавање Самита ЕУ - Западни Балкан, како би и том приликом била потврђена европска перспектива региона.

Како преноси БТА, Захаријева је истакла да се састала са Вучићем три пута за 45 дана од како је постао председник.

"Ово је знак колико је важно за Бугарску да види да ЕУ наставља да се проширује на Балкан. Западни Балкан је од највећег приоритета за бугарско председавање ЕУ у 2018", рекла је Захаријева.

Она је изазила подршку захтеву Србије да добије јасан временски рок за приступање ЕУ, наглашава БТА.

Двоје саговорника су констатовали да су билатерални односи Србије и Бугарске добри и да је обострани интерес да се сарадња унапређује у свим областима, посебно у области трговине и туризма, али и енергетске и саобраћајне инфраструктуре.

Шефица бугарске дипломатије је изразила захвалност на свему што државни органи Србије чине за бугарску мањину у нашој земљи, а током састанка је постигнут договор да се настави са радом на заједничком решавању питања информисања бугарске мањине на матерњем језику.

Вучић и Захаријева истакли су неопходност наставка дијалога Београда и Приштине.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи