Вулин у Тел Авиву о отварању нових видова сарадње са Израелом

Сагласни да су односи две земље последњих година у сталном успону, министри одбране Израела и Србије потписали су у Тел Авиву Меморандум о војној сарадњи. То је први сусрет министара одбране две земље после 14 година. Израел подржава Србију и не мења став о Косову и Метохији као саставном делу Србије.

У светој земљи, у граду мира, што у преводу значи Јерусалим, ништа није толико недостижно као мир. Делегација министарства одбране у Израел је стигла у тренутку великих напетости после терористичких напада који су се догодили у Јеруслалиму и на Западној обали.

Дочекан почасном гардом, министар Вулин сусрео се са израелским колегом.

"Веома ценимо вашу борбу против нациста у Другом светском рату. Ми имамо пријатељске односе, одличну сарадњу и добро је што смо почели узајамно чешће да се посећујемо," рекао је министар одбране Израела Авигдор Либерман.

Министар Вулин је истакао да Србија придаје велики значај билатералној одбрамбеној сарадњи са Израелом, што се овим сусретом потврђује јер је то његова прва званична посета иностранству од ступања на дужност министра одбране, саопштено је из Министарства одбране.

"Србија треба да има што бољу комуникацију са Израелом, али свакако и наша два министарства", рекао је Вулин.

На састанку је констатовано да ниво успостављених политичких односа две земље пружа одличну основу за унапређење сарадње у области одбране, а додатни разлог су чврсте историјске везе и заједничке жртве и страдања два народа. Министар Вулин је истакао да "Србија изузетно цени подршку Израела у одбрани принципа међународног права, захвална је за чврст став и подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета и за непризнавање самопроглашене 'државе' Косово."

"Ми смо данас потписали Споразум о међусобној сарадњи између два министарства одбране. То широм отвара врата за сарадњу, како наших одбрамбених индустрија тако и наших министарстава. Ми смо увек на истој страни када је у питању борба за демократију и борба против тероризма. Србија поштује Израел, а Израел показује да поштује Србију. Ја сам данас захвалио Израелу на значајној помоћи када је у питању борба против једнострано проглашене независности Косова и Метохије, а и лично министру Либерману који је био председник Парламентарне групе српско-израелског пријатељства и човек који нас искрено поштује и подржава", рекао је министар Вулин у изјави после састанка.

Оцењујући данашњи сусрет са израелским колегом, министар Вулин је нагласио да је то био добар, срдачан, пријатељски састанак људи из земаља које се разумеју.

"Министар Либерман је посебно желео да захвали и на начину на који Република Србија обележава сећање на јеврејске жртве, на Холокауст, на поштовање које Србија показује према јеврејским жртвама и на чињеници да српски народ никада није био на страни нацизма и да никада није био антисемитски", рекао је министар Вулин.

Истакао је да његов израелски колега такође поштује позицију Владе Србије, која је обезбедила и економску компензацију за све јеврејске жртве.

Влада Србије обезбедила је да јеврејска заједница, без обзира на то колико велика или мала била, остаје велика у историјском сећању српског народа, заштићена је и економски сачувана, подсетио је Вулин.

Министар Вулин позвао је колегу Либермана да следеће године посети Србију. 

Раније током дана, министар Вулин је посетио компанију Израелске одбрамбене индустрије "Цyбербит", у оквиру исказаног опредељења обе стране да се конкретним идејама и предлозима пројеката започне обострано корисна сарадња.

"Израелска одбрамбена индустрија једна је од најразвијенијих и најмоћнијих на свету. Израел је апсолутни лидер у свету у производњи безбедносног софтвера и Србија има шта да научи. Наравно постоји потражња и за нашим производима, за нашом муницијом, чак и за нашим компликованијим системима", изјавио је министар Вулин после састанка у компанији Цyбербит.

Нагласио је да је ово одлична прилика да се сарадња унапреди, развије и да на овај начин покажемо колико наше одбрамбене индустрије могу да буду компатибилне и колико могу да задовоље потребе и једне и друге стране.

Уз подсећање на заједничку историју страдања два народа српска делегација положила је венац жртвама Холокауста у Јад Вашему,у коме се чува сећање и на страдале у Јасеновцу. У јерусалимској патријаршији министар је разговарао са патријархом Теофилом.

У Старом граду у Јерусалиму, српска делегација обишла је Христов гроб, Зид плача, Маслинову гору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи