Вучић у уторак са Матарелом и Ђентилонијем

Председник Србије Александар Вучић боравиће у уторак у званичној посети Риму где ће разговaрати са председником Италије Серђом Матарелом и премијером Паолом Ђентилонијем.

Најављени су разговори о билатералним односима, ситуацији у региону као и подршци коју Италија пружа Србији на европском путу.

Посета Италији је последња у густом низу састанака које је Вучић, од ступања на место председника Србије, организовао са светским, европским и регионалним лидерима, како би остварио амбициoзну агенду политичког и економског напретка земље и убрзања пута Србије ка чланству у ЕУ.

Председник Србије је почетком јула на састанку са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини у Бриселу затражио убрзање европског пута Србије и орочавање уласка Србије у ЕУ.

Истим поводом Вучић је током јула разговарао и са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером и председником Европског савета Доналдом Туском.

Из ЕУ поручују да "разумеју и поздрављају" опредељеност Србије и њеног председника за брзžим евроинтеграционим процесом.

"Завршетак дијалога и напредак Србије у процесу реформи воде Србију у пуноправно чланство ЕУ", поручио је председник Европског савета Доналд Туск после састанка са председником Србије 14. јула у Бриселу.

Званични Брисел каже да је спреман да заједно са Србијом ради на "јачању и убрзању" процеса евроинтеграција, али да брзина напредовања ка чланству зависи од успеха Србије у нормализацији односа са Приšштином и примени неоходних реформи, на првом месту оних из области владавине права.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине у Бриселу кажу да је "почео припремни процес" за наставак дијалога односно, како је најављено, "нову фазу дијалога".

Дипломатски извори Taнјуга у Бриселу кажу да је "посао почео и да је на две стране (Београду и Приштини) да се сад договоре о садржају и формату нове фазе".

Иако се напомиње да ће ЕУ бити посредник и у овој припремној фази у Бриселу тренутно нема званичног одговора о могућем датуму и агенди следећег састанка у оквиру дијалога о нормализацији односа. У европским дипломатским круговима очекује се да до новог састанка дође поšшто се формира нова влада у Приштини, али и не пре краја августа до када траје сезона одмора у ЕУ институцијама.

Када је реч о реформским процесима летња пауза у Бриселу не би требало да буде препрека за наставак рада српске администрације на усвајању и примени критеријума потребних за усклађивање са европским законодавством.

Из Брисела и Београда већ је најављено отварање нових приступних поглавља Србије у другој половини године.

"Верујем да ћемо до краја године отворити јошš најмање три поглавља. То су поглавље 6 -компанијско право, 30 - економски односи са иностранством и поглавље 33 - буџетске и финансијске одредбе”, поручила је министарка за евроинтеграције Србије Јадранка Јоксимовић, наводећи да ће Србија до краја године имати спремне преговарачке позиције и за додатна поглавља.

Очекује се да Србија настави "добру динамику" по којој је отварала по четири преговарачка поглавља током шестомесечних председвања Словачке и Малте.

Тренутно председвајућа Европском саветом Естонија за Тањуг каже да ће до краја 2017. године наставити да подржава политику проšирења уз напомену да ће посебан фокус ставити на области владавине права и усклађаивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Имајући то у виду од Србије ће се очекивати да за отварање нових поглавља докаже напредак у већ отвореним фундаменталним поглављима 23 и 24 који се односе на правосуђе, слободе и безбедност. Додатни напредак у поглављу 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином такође ће бити праћен.

Посета председника Србије Александра Вучића Италији долази непосредно после Самита Западног Балкана и ЕУ коме је Италија такође била домаћин. Трст је био четврта станица Берлинског процеса покренутог 2014. године са намером бољег регионалног повезивања дрžжава Западног Балкана као и повезивања региона са ЕУ у циљу ефикаснијег пута и припреме земаља Западног Балкана за чланство у ЕУ.

Иако се из ЕУ може чути једногласна подршка свих 28 држава чланица” наставку проширења на Западни Балкан, Италија се налази међу оним чланицама које предњаче у свом залагању за што брже интеграције региона у Унију.

Некадашња министарка спољних послова Италије, Федерика Могерини поручује да ће јој до краја мандата на месту шефице ЕУ дипломатије одмах после питања сигурности и безбедности ЕУ Западни Балкан бити приоритет.”

У дипломатским изворима у Бриселу кажу да је избор дугогодишњег италијанског и ЕУ дипломате Сема Фабриција за шефа ЕУ мисије у Србији био управо избор Могеринијеве у намери да убрза и поспеши координацију на линији Брисел-Београд.

Истовремено, тренутни шеф дипломатије Италије Анђелино Алфано подсећа да Италија и Србија имају одличну сарадњу како на политичком тако и на економском нивоу и обећава наставак подршке на путу евроинтеграција. Алфано је самит Западног Балкана и ЕУ у Трсту описао као мост између региона и ЕУ који мора да створи услове по којима европска перспектива не би била апстрактан и недостижан концепт”.

А управо је јасна европска перспектива и њен достижан реалан временски оквир оно што и сам председник Србије Александар Вучић жели да чује не само од Рима већ и од Брисела и европске двадесетосморице.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара