Ђурић: Важно да разговарамо с Албанцима

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да је Србији у интересу дијалог са Албанцима. Поручио је да Србија од разговора никад није бежала и подсетио да је и председник Вучић јавно позвао на унутрашњи дијалог о односима Срба и Албанаца. Када је реч о злочину у Старом Грацком, Ђурић је истакао да ратни злочин не застарева и додао да је у интересу Срба и Албанаца да правда буде задовољена.

Марко Ђурић је, коментаришући формирање парламентарне већине на КиМ рекао да ће Срби доносити одлуке уз консултације са Београдом, што сматра природним.

"Мој савет њима је – само полако, без журбе. Нека се прво албанске странке расправе међу собом па ћемо видети да ли постоји простор да разговарамо, не о политичким позицијама, него о могућности да се остваре неки од српских економских и политичких интереса", навео је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Хашим Тачи за сутра је заказао консултације с представницима посланичких група у вези са термином одржавања конститутивне седнице парламента.

Ђурић је навео да је могуће да ће процес формирања већине потрајати и истакао да га често питају која би опција за Србију била најбоља. Навео је да није једноставно размишљати о томе, али каже да Срби не бирају представнике албанског народа.

"Важно је да с њима разговарамо и да држимо чврсто наш интерес. Нек се они свађају и мире, ми треба само да гледамо да се не нађемо између чекића и наковња", каже Ђурић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је рекао да је Београду у интересу да разговара. Каже да би он волео да се постигне споразум али истиче да то мора да буде у интересу српског народа а не само у интересу албанског.

Како каже, ако би у довољној мери били задовољни или незадовољни Срби и Албанци, то би било позитивно.

"Ми од разговора никад нисмо бежали и председник Вучић је јавно позвао на дијалог о односима Срба и Албанаца", рекао је Ђурић.

Истакао је да тај позив није дошао без разлога и да је важно да се та унутрашња тема отвори и да сами себи понудимо одговор о циљевима, средствима и могућностима. Најавио је и да ће Александар Вучић сутра у једним дневним новинама имати опширан ауторски текст о томе.

Ђурић је истакао жељу да се кроз разговор тражи решење а не да се проблеми остављају будућим генерацијама.

Критиковао је "све оне који нападају Вучића" због тога и додао да је у томе разлика између државника и политичара. Политичари размишљају само о изборима, рекао је, а државници како да не оставе терете из прошлости и како да реше проблеме па макар то значило политичке изазове за њих лично.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи