Тахири признала да Приштина касни са формирањем ЗСО

Приштина признала да касни у спровођењу два споразума постигнута у Бриселу - о Заједнци српских општина и реципроцитету регистарских таблица, али истовремено оптужује Београд за наводну "блокаду" споразума о енергетици, правосуђу, дипломама и катастру.

"Потпуно је обуставила ревитализацију митровичког моста, главне улице у Северној Митровици и распуштање паралелних структура што је спречило коначну имплементацију споразума о укидању Цивилне заштите, односно, питање објекта за косовске институције у којима раде бивши припадници Цивилне заштите", наводи се у редовном извештају министарке за дијалог Едите Тахири упућеном ЕУ.

Тахири тврди и да Београд и даље подржава неке од "својих паралелних структура", што је, како наводи, у супротности са споразумима у Бриселу, пренео је приштински портал Косев.

"Ипак, Приштина касни у спровођењу два споразума - о Заједници српских општина и реципроцитету регистарских таблица", стоји у извештају Тахиријеве, која тврди да процес спровођења споразума о Заједници српских општина "ометен након појаве илегалног зида у Северној Митровици, диригованог од Србије".

Тахири тврди и да је након "зида и воза", Приштина поново, покренула процес имплементације споразума о ЗСО, али је исти "поново омела Србија инсистирајући да се процес води у Бриселу, а не у Приштини".

"Косово је било флексибилно да се процес спроводи у Приштини након једног састанка у Бриселу, али су представници српске зајенице, под негативним утицајем Србије, одбили да се врате у косовске институције," навела је Тахири.

У извештају се подсећа на период када је Рамуш Харадинај био ухапшен, због чега је косовска скупштина суспендовала дијалог са Београдом. Након тога су, додаје се, уследили ванредни парламентарни избори, а сада је косовска влада "на чекању".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво