Зоран Пашалић изабран за заштитника грађана

Скупштина Србије изабрала је за омбудсмана Зорана Пашалића, досадашњег председника Прекршајног апелационог суда, као и чланове Одбора Агенције за борбу против корупције и чланове Фискалног савета. Од предложених кандидата за чланове Агенције за борбу против корупције није изабран Живојин Ракочевић.

17.30 - Зоран Пашалић поручује грађанима да су им врата омбудсмана отворена и да ће радити у складу са најбољом традицијом српског права. 

15.40 – Пашалић је положио заклетву пред Скупштином Србије, чиме је ступио на дужност. 

15.15 – Народна скупштина изабрала Зорана Пашалића за заштитника грађана. 

14.45 – Завршена обједињена начелна расправа о избору заштитника грађана, чланова Фискалног савета и чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, а за 15 часова је заказано гласање.

13.00 – Председница парламента Маја Гојковић позвала је повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића да поднесе оставку на место повереника и крене у кампању за место градоначелника Београда.

12.15 – Гласање за омбудсмана, чланове Одбора Агенције за борбу против корупције и чланове Фискалног савета највероватније после подне, јавља извештач РТС-а.

10.15 – Седница Скупштине почела је постављањем посланичких питања Влади Србије.

После бурне расправе, за Пашалића су гласала 142 посланика владајуће већине, док је против било 20 посланика. На дужност омбудсмана ступио је одмах по полагању заклетве у парламенту.

Пашалића су за омбудсмана предложиле све странке владајуће коалиције, а тај предлог утврдио је скупштински Одбор за уставна питања и законодавство. Пашалић је од марта 2003. радио као судија за прекршаје у Београду, а од децембра 2008. именован је за старешину градског судије за прекршаје града Београда. 

У јануару 2010. именован је за вршиоца функције председника Вишег прекршајног суда, а од октобра 2013. године је председник Прекршајног апелационог суда. 

Заклетву су положили и Павле Петровић, којег је Скупштина поново изабрала за председника Фискалног савета, као и Никола Алтипармаков и Владимир Вучковић, који су реизабрани за чланове Савета.  

Већином гласова посланици су изабрали и чланове Агенције за борбу против корупције Милоша Станковића, Слободана Газиводу, Јелену Станковић, Ивана Ковачевића. Од предложених кандидата за чланове Агенције за борбу против корупције није изабран само Живојин Ракочевић, кога су предложили УНС и НУНС.

Била је ово и последња седница на којој су посланици могли да јавно износе мишљења којим предвиђају исход судских поступака.

Административни одбор усвојио је Кодекс понашања посланика о границама дозвољености коментарисања судских поступака, који ће ступити на снагу по објављивању у Службеном гласнику

Посланици су током два дана расправе много више полемисали о избору заштитника грађана, а посебно о бившем омбудсману Саши Јанковићу. Данас је расправе била усмерена и на повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића поводом написа да би могао бити кандидат за градоначелника Београда.

О кандидатима за чланове Фискалног савета Србије и чланове Одбора Агенције за борбу против корупције готово да и није било расправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво