Хоџај: Косово има гласове за учлањење у Унеско и Интерпол

Mинистар спољних послова одлазеће косовске владе Енвер Хоџај тврди да "Косово има гласове" за учлањење у Унеско и Интерпол.

Како портал Косев преноси наводе приштинских медија, Енвер Хоџај тврди и да одлука о учлањењу у ове две, по тврдњама косовских званичника, за Приштину кључне организације, ипак остаје на следећој влади чије се формирање још чека.

"Али, као министар спољних послова, који још врши ту дужност, могу да кажем да Косово има гласове да буде део Унеска и Интерпола. У последњим месецима 2017, као и током прошле године, имао сам интензивну агенду лобирања – посетио сам земље Африке, Јужне Азије, Латинске Америке и био сам у земљама Европе и, наравно, обезбеђивање гласова за Унеско и Интерпол је био приоритет над приоритетима", рекао је Хоџај.

Додао је и да "поред гласова" за Косово постоје и "неке теме и интерна питања које треба урадити", како би постало део тих организација, не прецизирајући на шта конкретно мисли.

Како се подсећа, за учлањење Косова у Унеско приштински званичници лобирају од 2009. године, а у новембру 2015. за само три гласа Косово није примљено у Унеско. Тада су гласале укупно 122 земље, 92 су гласале "за", а 50 је било "против".

Наводи се да је приштинским властима за пријем у Унеско потребно више од две трећине гласова чланица те организације које учествују на заседању.

број коментара 0 Пошаљи коментар