Бан Ки Мун за дијалог

Генерални секретар УН најављује тесну сарадњу са лидерима свих страна - Приштине, Београда и Европске уније.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је наду да ће Београд и Приштина разговарати са новим шефом УНМИК-а Ламбертом Заниером како би се сва отворена питања решила на миран начин.

"Охрабрен сам оним што је председник Борис Тадић рекао на седници Савета безбедности 20. јуна - да ће наставити да учествује у дијалогу о свих шест тачака садржаних у мом пакету предлога", рекао је Бан Ки Мун на конференцији за новинаре у седишту УН у Њујорку.

Бан Ки Мун је у предложеном пакету потврдио став УН о неутралности према питању статуса Косова и исказао приврженост УН дијалогу са Београдом у шест области: полиција, правосуђе, конторла граница, српска баштина, саобраћај, инфраструктура и царина.

Генерални секретар је рекао да зна да су ставови косовских и српских власти различити. "Али, са новим специјалним представником Ламбертом Заниером који преузима нове одговорности у Приштини, искрено се надам да ће они учествовати у дијалогу како би се сва питања решила на миран начин", рекао је Бан Ки Мун.

Генерални секретар УН је најавио да ће наставити тесну сарадњу са лидерима свих страна - Приштине, Београда и Европске уније.

Бан Ки Мун је на седници Савета безбедности УН 20. јуна представио план о преобликовању УНМИК што омогућава Европској унији јачу оперативну улогу на Косову, "под кишобраном" УН.

Заниер изјавио је у четвртак да је из седишта УН добио дуго очекивано "зелено светло" да почне са преобликовањем УНМИК и да сада постоје услови за почетак периода од 120 дана за преустројство Мисије УН на Косову.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара