Скупштина расправљала о избору заштитника грађана

Посланици Скупштине Србије разматрали су на ванредној седници три тачке дневног реда, међу којима су предлог о избору Зорана Пашалића за заштитника грађана, као и избор чланова Одбора Агенције за борбу против корупције и чланова Фискалног савета.

18.30 - Скупштина Србије завршила је рад, а посланици ће сутра наставити расправу о избору Зорана Пашалића за заштитника грађана. 

17.05 - Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић одбацио је критике опозиције на рачун кандидата за омбудсмана Зоран Пашалића, наводећи да он нема никакве везе са СНС-ом и да је као судија за прекршаје више штитио грађане него заштитник грађана.

12.15 - Посланици ДС-а и Нове странке критиковали су избор Пашалића тврдећи да не испуњава потребне критеријуме.

10.20 - Почела расправа о избору омбудсмана.

Завршена је данашња седница Скупштине, наставак је заказан за сутра када ће бити настављена расправа о избору Зорана Пашалића за заштитника грађана. Посланици ће разматрати и избор чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, као и чланова Фискалног савета.

Током расправе у Скупштини Србије шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић изјавио је да су независни државни органи који треба да контролишу рад институција преузели на себе улогу опозиције која је слаба и нејака и да они воде политички рат против Владе Србије.

Мартиновић је рекао да се бивши омбудсман Саша Јанковић бавио политиком са места омбудсмана и да и повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић сваки дан води кампању против председника Србије Александра Вучића и Српске напредне странке.

Мартиновић је истакао и да је Јанковић последње две године на месту заштитника грађана о трошку грађана и на штету буџета Србије водио кампању за председника Србије.

Сматра да је Пашалић квалификованији за заштитника грађана, него што је то био Саша Јанковић.

"Човек није члан СНС-а. Судија за прекршаје може директно својом одлуком да заштити ваша права грађана. Судија за прекршаје је далеко квалификованији за заштитника грађана него што је био Саша Јанковић 2007. и 2012. године", навео је Мартиновић. 

Поводом критика упућених јер парламент три године није усвојио ниједан извештај омбудсмана, Мартиновић је рекао да то није учињено јер то није био извештај заштитника, него једног од будућих председничких кандидата, а који је био пун политичких оцена и односио се на рад државних органа које по закону омбудсман не може да контролише.

Посланик СДПС-а Мехо Омеровић, који је и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права, очекује да ће нови омбудсман бити партнер парламенту у њиховом заједничком послу.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Неђо Јовановић рекао је да се Саша Јанковић као омбудсман бавио политиком, а не својим послом и да СПС од новог заштитника грађана очекује да у пуном капацитету штити права грађана и да доследно спроводи и примењује закон.

Поводом критика опозиције на предлог за избор Пашалића, Јовановић је рекао да се део опозиције уместо чињеницама и аргуменатима користи неистинама, лажима и конструкцијама.

Посланици опозиционе Демократске странке и Нове странке оценили су у расправи да председник Прекршајно-апелационог суда Зоран Пашалић не испуњава потребне критеријуме за омбудсмана и да је вероватније да ће штити власт, а не грађане. Сматрају да је кандидат требало да буде в. д. заштитника грађана Милош Јанковић.

Посланица Нове странке Мариника Тепић тражила је да се повуче предлог да Пашалић буде нови омбудсман, као и да је потребно предложити неког ко ће бити "по мери грађана, а не Српске напредне странке и његових коалиционих партнера".

Према њеним речима, Пашалићева биографија, на осам страна, показује бројне мањкавости и да се "плаши шта још у тој биографији не пише".

Тепићева је навела и да је проблем што Пашалић у својој каријери није имао додира са људским правима, а критиковала и је што је седео у скупштини спортских клубова са навијачима који се терете за многе прекршаје.

Жика Гојковић из посланичког клуба СНС-а негодовао је због критика Маринике Тепић и рекао да је она неравномерно делила новац када је била покрајински секретар и "закидала" тамо где не треба, а да сада у парламенту седи и говори о моралу и држи предавања.

"Као посланик сматрам дужним да кажем да је доста да они који су били неморални говоре о моралу", рекао је Гојковић.

Посланица ДС-а Маја Виденовић рекла је да је смисао институције да штити права грађана, да их брани од лоше власти, а у најави имамо да ће то бити заштитник који ће бранити власт од грађана.

Оценила је да је незапамћења брутална кампања против бившег омбудсмана Саше Јанковића показатељ како ће проћи свако ко радећи свој посао "стане на пут једној странци и једном човеку".

"Пашалић има простор да нас увери у то да његова спремност да буде кандидат показује невероватну храброст и бескомпромисност да пролази кроз све ствари са којима се суочавао и његов претходник", рекла је Виденовићева говорећи пре тога о случају Савамала, штрајковима грађана и угроженој слободи изражавања.

За њу је проблематично и спорно дужина студирања и лоша просечна просечна оцена Пашалића током студирања, као и то што је био члан скупштина Црвене звезде па Партизана.

"Овој власти нису потребне боље институције, већ бољи грађани, који ће да ћуте", рекла је Виденовићева и упутила подршку запосленима у институцију Заштитника грађана да очувају независност те институције.

Посланик Двери Бошко Обрадовић рекао је да СНС поставља Пашалића на место заштитника грађана да би штитио интересе те странке, а не грађана.

"Па наравно да га СНС поставља на то место да не би радио свој посао, да би био заштитник интереса СНС-а, а не грађана. Оно што сам сигуран – он није добар кандидат за заштитника грађана, али је добар кандидат за кажњавање грађана, јер је радио у прекршајним судовима", нагласио је Обрадовић.

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски бранио је Пашалића наводећи да је његова каријера као градског судије за прекршаје почела 2003. године за време претходне власти и да је напредовање до старешине суда 2008. покривено његовим резултатима рада.

"Очигледно је да чак ни 2009. када су могли избацили судије нису могли Пашалића да помере са места, јер једноставно његови резултати су били такви да нису имали храбрости да то ураде. Нигде се није огрешио", оценио је Комленски.

Истакао је да Пашалић није "политички обојен" ни на који начин и да се не може очекивати да ће злоупотребљавати функцију заштитника и претворити у "политички бастион".

"Оно што је определило Одбор за уставна питања да предложи Зорана Пашалића, а да искључи Јанковића као опцију за размишљање, јесте уствари жеља за прекидом континуитета једне апсолутне злоупотребе функције заштитника грађана у политичке сврхе. Господин Милош Јанковић се никада није оградио од недвосмислено јасног политичког деловања Саше Јанковића", нагласио је Комленски. 

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство је прошле недеље предложио парламенту да по хитном поступку за новог омбудсмана изабере Пашалића, председника Прекршајног апелационог суда.

На дневном реду ванредне седнице, коју је председница парламента Маја Гојковић сазвала на захтев 157 посланика, биће и избор чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, са листа које су поднели овлашћени предлагачи: председник Републике, Врховни касациони суд, Државна ревизорска институција, Социјално-економски савет и заједно Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије.

Председник Републике је за члана Одбора Агенције за борбу против корупције предложио доцента на Правном факултету у Београду Милоша Станковића, Врховни касациони суд Слободана Газиводу, судију врховног суда у пензији, Државна ревизорска институција предложила је доцента Економског факултета у Нишу Јелену Станковић, Социјално-економски савет предложио је Ивана Ковачевића, а УНС и НУНС Живојина Ракочевића.

Посланици ће на новој седници разматрати и Предлог одлуке о избору чланова Фискалног савета, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, на основу предлога овлашћених предлагача: председника Републике, министра финансија и гувернера Народне банке Србије.

Председник Републике је предложио избор Павла Петровића за председника Фискалног савета, који и сада обавља ту функцију, док су министар финансија и гувернер НБС за чланове Фискалног савета предложили Николу Алтипармакова и Владимира Вучковића, досадашње чланове тог тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво