Вулин и Манцо: Србија и Италија стратешки партнери

Министар одбране Александар Вулин је на састанку са амбасадором Италије Ђузепеом Манцом изразио задовољство што сарадња Србије и Италије активно доприноси остваривању најзначајнијег приоритета Владе Србије, а то је убрзано прикључење ЕУ и што Италија пружа подршку Србији на европском путу.

Србија и Италија ове године обележавају 138 година дипломатских односа и показују да је Италија не само пријатељ већ и стратешки партнер, а још један од доказа блиских односа је и присуство министарке одбране Италије Роберте Пиноти на инаугурацији председника Србије Александра Вучића, истакао је Вулин.

Манцо је честитао Вулину постављање на нову дужност, саопштило је Министарство одбране.

Вулин је нагласио да Министарство одбране и Војска Србије остају привржени тежишним областима сарадње које представљају: школовање и усавршавање, заједничко учешће у мировним мисијама, војно-војна сарадња (обука специјалних јединица и тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава, сарадња у области ваздухопловства), обавештајно-извиђачка делатност и војномедицинска сарадња.

Сарадња ће током 2017. бити додатно унапређена учешћем на заједничким вежбама, а круну сарадње свакако чини досадашње заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у УН мисији у Либану, као и заједничко ангажовање у мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија (ЕУТМ Мали), које активно доприноси унапређењу билатералних односа.

"Посебно бих издвојио војноекономску сарадњу две земље, а недавне посете представника компанија Берета и Леонардо још једна су потврда обостране заинтересованости за унапређење такве сарадње, рекао је министар Вулин.

Посебно је изразио захвалност на професионалном ангажовању припадника оружаних снага Италије у саставу Кфора.

"Радује нас чињеница да у наредном периоду неће бити смањивања бројног стања припадника Оружаних снага Италије у саставу Кфора – чиме се препознаје значај ситуације не само због мира на Косову, већ и у читавом региону. Ми настојимо да мирним средствима обезбедимо нормалан живот српске заједнице на простору КиМ, где једино Кфор препознајемо као партнера и носиоца стабилности, нагласио је министар.

Србија, како додаје, чини све да не дође до стварања тзв. Војске Косова, што сматрамо флагрантним кршењем Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова.

У разговору о последицама мигрантске кризе саговорници су се сагласили да сви догађаји у протеклом периоду јасно указују да се једино заједно можемо борити против тероризма и осталих асиметричних безбедносних претњи које не познају границе.

Вулин је пренео амбасадору намеру да у наредном периоду додели спомен медаљу претходном команданту Кфора генерал-мајору Гуљерму Луиђију Милетију, за његов допринос током мандата у Кфору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво