ДСС: Штрајкови показују да је погрешан концепт економског развоја

Демократска странка Србије (ДСС) је оценила да све чешћи протести и штрајкови радника, који су "оправдано незадовољни условима рада и понижавајуће ниским зарадама", показују да је политика економског развоја у потпуности погрешно конципирана.

"Настави ли се са данашњом политиком задовољавања интереса страних поверилаца и страних инвеститора у нископрофитне и нискотехнолошке привредне гране, наставиће и пропадање српске привреде и сиромашење становништва, а штрајкови и социјални бунт ће бити очекивана свакодневица, са увек неизвесним размерама, исходом и последицама", наводи се у саопштењу.

ДСС је додао да је последица тог неолибералног модела, у којем се тржишту оставља да одређује сва правила игре, занемарена домаћа привреда у све горем стању, што привилегованим субвенционисаним страним фирмама омогућава да израбљује раднике "претварајући Србију у џиновску радионицу јефтине радне снаге".

"Нема осетног пораста броја запослених као што нема ни суштинског раста привредних активности, па БДП пресудно зависи од временских прилика. Србији је потребна конзистентна развојна политика која не сме искључиво почивати на привлачењу страних инвестиција. Неопходно је радикално повећање улоге државе и њено инвестирање у инфраструктуру и подстицаје домаћим привредницима као и дефинисање озбиљне стратегије реиндустријализације земље", наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи