Брнабићева за РТС: Не треба да играмо руски рулет са "Фијатом"

Премијерка Србије Ана Брнабић у ексклузивном интервјуу за РТС каже да Влада најискреније и са јасним намерама покушава да нађе решење за случај "Фијата", чији су радници од 27. јуна у штрајку. Сматрам да су радници "Фијата" изманипулисани, поручује премијерка. У међународним круговима нико није постављао питање Србији да бира између Русије и ЕУ, наводи Брнабићева.

Ана Брнабић је, гостујући у емисији Око економије, рекла да је као председница Владе у проблем штрајка у "Фијату" ушла искрено, али је додала да сматра да иза штрајка постоји озбиљна, лоша намера.

 Овде можете погледати емисију Око интервју: Ана Брнабић

"Мислим да постоји политички интерес иза овога и да су радници изманипулисани", нагласила је Брнабићева подсећајући да је експозе у Скупштини поднела 28. јуна, а да је штрајк почео 27. јуна.

"Зашто би неко почео штрајк када ви немате ни техничку владу?", упитала је Брнабићева.

Напоменула је да је у последњих 10 дана њен шеф кабинета имао више од 23 разговора са председником штрајкачког одбора Зораном Марковићем, од чега 10 само током јучерашњег дана.

"Која је ту намера – да кажете радницима да Влада није ту за вас? Ушла сам у разговоре чистих намера, били смо ту ако треба у седам ујутру, ако треба увече", истакла је Брнабићева.

Нисмо успели да нађемо решење које би било победа за све нас, рекла је премијерка, додајући да постоји шум у комуникацији са штрајкачима. 

"Имали смо сталну комуникацију, могли су да долазе кад год год су позвали, а онда смо имали једно саопштење у коме штрајкачки одбор наводи да Влада комуницира преко медија. То су мени невероватне ствари, ја не знам коме иде та порука", нагласила је Брнабићева.

Председник штрајкачког одбора каже да не комуницирају са Владом, а они комуницирају директно са мном, каже премијерка. 

"Од када сам преузела фунцкију, имали смо састанак 6. јула, 7. јула у 17 часова, у суботу 8. јула – то је био фамозни састанак кад сам их позвала, а представници синдиката 'Независност' се нису одазвали, а имају намеру да комуницирају са Владом. Десетог јула у 23 часа имали смо разговор до један после поноћи, а сутрадан, 11. јула, мој шеф кабинета је са мојом саветницом отишао у Крагујевац", указала је премијерка.

Шта је осим преговора опција Б, упитала је Брнабићева: "Да се играмо руског рулета са 'Фијатом', па да немамо 42.000 динара плус бенефиције, већ нулу – за кооперанте и шпедицију", рекла је Брнабићева. 

Према њеним речима, маневарски простор Владе није велик, али је довољан да се уради нешто конструктивно.

Рекла је да је "Фијат" преговарао са синдикатима од 9. до 21. јуна.

"Двадесет првог јуна синдикати кажу да напуштају преговоре ако им се не повећа основна плата", рекла је премијерка додајући да је последњих осам месеци "Фијат" два пута повећавао плату свим радницима.

Брнабићева је рекла да су синдикати 21. јуна напустили преговоре о новим уговорима и 27. кренули у штрајк у време када се формира нова влада и када нико не може да разговара са њима.

"До тренутка када имате нову владу, имате четири пуна дана прекида производње. Где је ту добра намера да седнемо заједно, да се договоримо и изборимо за што боља права?", упитала је Брнабићева. 

"Србија има искрену политику према својим партнерима" 

Говорећи о интервјуу који је дала агенцији Блумберг када је пренето да је рекла да би Србија – ако би морала да бира између Русије и ЕУ – изабрала ЕУ, Брнабићева је напоменула да Блумберг није пренео њену изјаву већ тумачење њене изјаве.

Истиче да у међународним круговима нико није поставио питање Србији да бира између Русије и ЕУ.

"Србија размишља о својим економским интересима, о својој улози у политичким оквирима, размишља о најбољим интересима својих грађана. Наш стратешки пут је ЕУ, али имамо традиционалне везе са руским народом, али и економске везе јер је Русија велико тржиште", нагласила је премијерка.

Додаје да би зато било нерационално да имамо лоше односе са Русијом.

"Најважније је да смо ми увек имали искрену политику према сваком свом партнеру, сви знају политику Србије – знају да је стратешки пут ЕУ, знају за пријатељство са Русијом и Кином, и да се трудимо да имамо све боље контакте са САД", указала је Брнабићева.

Према њеним речима, питање војне неутралност је излишно.

"То је наш дугорочни правац и то се још мање доводило у питање него пут ка ЕУ", навела је премијерка.

"Верујем да ћу издржати пун мандат"

Премијерка је, одговарајући на питање да ли осећа као хендикеп то што иза ње не стоји ниједна политичка партија, одговорила да се не осећа тако и навела да Влада ради као тим.

"Са њима сам радила 10 месеци, имала сам фантастичну подршку од када сам предложена за мандатарку, велику подршку сам имала у припреми експозеа и расправе у Скупштини. Није ми тешко да одржавам дисциплину коју је направио Вучић", рекла је Брнабићева.

Имам поштовање према министрима, они имају поштовање према мени, каже премијерка.

Говорећи о комуникацији са председником Александром Вучићем, Брнабићева је рекла да није у дневном контакту са њим, али да се консултују кад год сматра да је то потребно.

Одговарајући на опаску да би критичари поставили питање њене самосталности у доношењу одлука када би се сваког дана чула са Вучићем, премијерка је рекла да би "они поставили питање моје самосталности шта год да кажем".

Према њеним речима, одлична сарадња премијера и председника је јачина Србије.

"Влада не треба тога да се стиди. Делује као да би најбоље било да се председник и премијер не воле и да не причају. Наравно да ћу се као нова председница Владе консултовати, и као министарка државне управе сам се консултовала са претходном министарком", навела је Брнабићева.

Премијерка сматра да је најважније да Влада ради и ујутру и увече и викендом. "Верујем да ћу издржати пун мандат", закључила је Брнабићева.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво