Дачић: Влада ће расправљати о статусу центра у Нишу

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да ће Влада у наредном периоду расправљати о давању дипломатског статуса припадницима Руског хуманитарног центра у Нишу, уз опаску да је та тема веома исполитизована.

"Та тема је много исполитизована и доведена до тог нивоа, до много вишег значаја него што јесте", рекао је Дачић одговарајући на питања новинара пред седницу ГО СПС-а, чији је председник.

Према Дачићевим речима, у том случају треба водити рачуна о ставовима разних земаља о том питању (дипломатском статусу за РХЦ) али и о нашим националним интересима.

"О томе ће се изјаснити Влада Србије у наредном периоду", рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише позицију Србије у односу на ЕУ, НАТО и Руску Федерацију, Дачић је рекао да се европски пут Србије ничим не супротставља њеним пријатељским односима са другим земљама.

Дачић је такође подсетио да се српска политика о тим питањима није мењала.

"Ми јесмо опредељени за евопски пут, јер сматрамо да је то у најбољем интересу грађана Србије. С друге стране, ми имамо и своје друге стратешке циљеве и приоритете, као што је очување нашег суверенитета и интегритета, као што је принцип војне неутралности и наше залагање за унапређење односа са традиционалним пријатељима као што су Русија и Кина и низ других земаља", навео је Дачић.

Дачић је поред Русије и Кине истакао пријатељске односе са Индијом, бројим афричким и латиноамеричким земљама које нас, како је напоменуо, подржавају када је реч о нашем територијалном суверенитету и интегритету, односно о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије.

"Председник Александар Вучић се налази у значајној посети САД и већ је рекао да ће изнети наше становиште које представља руку пружену за сарадњу свима, која подразумева партнерство. Ми у складу са тим немамо разлога да мењамо наше ставове", рекао је Дачић.

број коментара 6 пошаљи коментар
(понедељак, 17. јул 2017, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

ne brukajte se više

Sramota da taj centar još odavno pre nije dobio diplomatski status! Amerikanci više nemaju nikakvu meru sa besmislenim ucenama a na sred međunarodno priznate teritorije Srbije podigli vojnu bazu. A Rusija i Kina su garanti suvereniteta Srbije.

(понедељак, 17. јул 2017, 19:49)
anonymous [нерегистровани]

Daj te im vec jednom taj diplomatski status sta bre odugovlacite sramota vise !!!

U Urosevcu Ameri imaju Bond Stile bazu i sta sad ??? Iako su u totalu transparentni u Nisu uvek se nadje neka pljuvotina ,zar nemislite da to takodje utice na nase odnose sa Rusijom a rekli smo dobri sa svima zar nije tako bilo ??? Nije valjda da padamo na neke njihove fore i pritiske koje zapad ionako to cini sa nama.

(понедељак, 17. јул 2017, 19:35)
anonymous [нерегистровани]

Isto kao i NATO

Ponašajmo se kao suverena i ozbiljna drzava.Radi čega svoju politiku stavljati u kontekst nečijih ,bojazni ,strahova,sumnji ,njihovih strateških i političkih interesa i to rekao bi prije smišljeno od nekih činovnika nego li od ozbiljne i analitičke prosudbe.

(понедељак, 17. јул 2017, 16:48)
anonymous [нерегистровани]

Samo podsecam

da Srbija ima sa nato ugovor SOFA, koji daje pravo prolaska trupama alijanse kroz Srbiju, bez bilo kakve jurisdikcije srpskih sudova, a koji je nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković neovlašćeno potpisao bez odobrenja Vlade i parlamenta... i pitam se kao verovatno i velika vecina Srba dali ce ovaj "sporazum" ikada doci na dnevni red u nas parlament???

(понедељак, 17. јул 2017, 16:38)
anonymous [нерегистровани]

Re:

Koja uslovljavanja, pa Srbija je trazila da udje u EU - a ne obratno!

(понедељак, 17. јул 2017, 16:10)
anonymous [нерегистровани]

Stalno neka nova uslovljavanja

Da nije srpsko-ruski centar zapad bi nasao neki novi uslov to je samo jos jedan u nizu a bice ih jos i kad se ugasi taj centar izmisljace nesto novo da nas zavrcu.