Горан Ракић изабран за председника Српске листе

Прва Изборна скупштина Српске листе, на којој је за председника изабран Горан Ракић, председник општине Северна Косовска Митровица, одржана је у Косовској Митровици. Изабрано је и Председништво странке од девет чланова. Ново руководство Српске листе је поручило да њихови посланици још нису почели преговоре о уласку у нови састав косовске владе и да нису одлучили са којом опцијом ће ући у коалицију.

Све одлуке Српске листе ће убудуће бити доношене консензусом. Према Горану Ракићу, новоизабраном председнику, Српској листи предстоји период снажније борбе за српски народ на Косову и Метохији.

"Српска листа ће се борити за столом, Српска листа ће се борити у Скупштини, за говорницом. Ту политику мира је започео премијер, а сада председник Републике Србије Александар Вучић. Оно што са сигурношћу могу да кажем је да одлуке нећемо доносити брзоплето и једнострано, и што је најбитније, консултоваћемо се са Београдом", каже председник Српске листе Горан Ракић.

А из Београда, из Владине Канцеларије за Косово и Метохију, порука представницима Српске листе да нису у странци зарад сопствених интереса већ интереса народа који представљају. 

"И то је оно што ће бити чињеница и њихов однос према тој чињеници ће бити оно на основу чега ће Влада Републике Србије мерити снагу своје подршке за сваког од њих појединачно, по заслугама", истиче заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић.

Српска листа још није одлучила са ким ће у коалицију око формирања косовске владе, па ће сачекати консултације будућег мандатара. На најаве приштинских медија и политичара о формирању скупштине и владе током ове недеље у Српској листи кажу:

"Што се тиче одржавања конститутивне седнице, дакле још увек није заказано Председништво на ком би се одредила седница која треба да се одржи, још увек се будући посланици нису регистровали у скупштини као посланици, тако да је процедурално немогуће по мени да у току ове недеље буде одржана конститутивна седница", каже Славко Симић, потпредседник и посланик Српске листе.

Српска листа у косовској скупштини има девет посланика од десет, колико је резервисано за Србе на Косову и Метохији. Осим формирања нове косовске владе, следећи изазов за Српску листу биће локални избори заказани за 22. октобар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво