Џанг: Пројекат "Појас и пут" се од идеје претвара у реалност

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђенг је током свог обраћања посланицима у Скупштини Србије навео да се кинеска иницијатива "Појас и пут" претвара од идеје у реалност и додао да је Кина спремна да у цео пројекат укључи и Србију.

"Иницијатива 'Појас и пут' је пореклом из Кине, али Кина је спремна да заједно са свима укључи и Србију, да заједно подстиче нове резултате у изградњи 'Појаса и пута'", рекао је Џанг Деђенг обраћајући се на посебној седници Скупштине Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.

Наводи да се искрено нада да ће Србија што пре постати члан европске породице и истиче да је Србија прва земља у региону која је остварила стратешко партнерство са Кином чиме је, како наводи, отворено ново историјско поглавље.

Позвао је на заједничку изградњу светле будућности и стратешког партнерства Кине и Србије.

Истичући да су обим трговине и инвестиције у брзој експанзији, а сарадња у обасти производног капацитета, телекомуникација, изградње инфраструктуре у сталном замаху, наводи да је у 2016. обим билатералне трговине Кине и Србије износио 590 милиона долара са растом од 8,2 одсто, а да је само за прва четири месеца ове године тај раст премашио 20 одсто.

"Тако је Кина постала највећи трговински партнер Србије у региону Азије", додао је Џанг.

Навео је да је мост на Дунаву у Београду, назван мост пријатељства Кине и Србије, први мост који је кинеска компанија изградила у Европи.

Истакао је и низ важних пројеката, као што су пруга Београд–Будимпешта, деонице ауто-пута Е-763, ТЕ "Костолац" чија је реализације, каже, успешно у току.

Ти пројекти, наводи, постали су узори и пилот-пројекти у сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе.

Изразио је очекивање да ће Србија и Кина синхронизовати изградњу "Појаса и пута" са Стратегијом индустријализације Србије, ослободити развојни потенцијал те унапредити пројекте међу којима је и "Железара Смедерево".

Џанг, који је у првој посети Србији, подсетио је на заједничку декларацију коју су председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислав Николић потписали 2013. истичући да су 2016. приликом посете кинеског председника Србији билатерални односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Говорећи о дугогодишњем традиционалном пријатељству две земље, Џанг је навео да су политички односи Србије и Кине на веома виском нивоу.

"Кинеска страна ће подржавати пут који је народ Србије сам изабрао, као и напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије", рекао је Џанг.

Говорећи о културној размени две државе, навео је да су у последње две године успостављени механизми сарадње у областима културе, образовања, науке и технологије. 

Истакао је да је културна размена две државе разнолика и богата, те навео да су некада стари југословенски филмови попут "Валтер брани Сарајево" и "Мост" придобили симпатије и обожавање бројних кинеских гледалаца.

"И дан-данас песма 'Бела, ћао' се пева у Кини", додао је Џанг.

Посебној седници присуствовали су и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић, министри Александар Антић, Зоран Ђорђевић, Горан Триван, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, као и представници дипломатског кора.

Џанг је од јуче у тродневној званичној посети Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво