Гојковићева и Џанг: Односи Србије и Кине на историјски високом нивоу

Председница Скупштине Србија Маја Гојковић и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђeнг потписали су Меморандум о разумевању између два парламента, поручујући да су односи Србије и Кине на историјски високом нивоу и да су две земље спремне да и даље учвршћују сарадњу.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је да су односи две земље веома добри и да се у последњих неколико година налазе на историјско високом нивоу.

"Наш задатак је да пратимо имплементацију договора руководства наше две државе у оквиру Иницијативе "Један појас- један пут", као и форума Кине и централно и источноевропских земаља и спровођење свих пројеката који се договоре. Свакако смо се договорили и о сарадњи на мултилатералном плану, сарадњи наших скупштина тамо где су наше две државе чланице, као што је Интерпарламентарна унија", навела је Гојковићева.

Гојковићева је истакла да је изјава председника две државе о успостављању свеобухватног стратешког партнерства од изузтеног значаја за Србију и Кину.

Меморандум о разумевању, подвукла је Гојковићева, је још један корак и потврда челичног пријатељства Србије и Кине, које је успостављено захваљујући политици и руководствима две државе.

Председница парламента је поручила да ће Србија наставити са подршком политици једне Кине, као што Кина пружа подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Гојковићева је посебно подсетила на значај споразума о укидању виза између Србије и Кине, који је, како је рекла, унапредио сарадњу у области туризма и који отвара потенцијале за бољу и већу сарадњу на економском пољу.

"У том смислу, очекујемо успостављање директне авио-линије између Београда и Пекинга или неког другог града у Кини", рекла је Гојковићева.

У разговору са кинеским колегом посебна пажња је посвећна и сарадњи у области кулуре, јер је за обе земље значајно отварање културних центара у Београду, односно Пекингу, истакла је Гојковићева и додала да је велики потенцијал у сарадњи у области филмске индустрије.

Захвалила се кинеском колеги што је прихватио њен позив да дође у званичну посету Србији, наводећи да ће се Џанг сутра на посебној седници обратити посланицима, што ће, каже, бити његово прво обраћање у некој страној држави.

Председница парламента се захвалила и на донацији рачунарске и техничке опреме Скупштини Србије, која ће, казала је, унапредити и модернизовати рад парламента.

Гојковићева је кинеском колеги поклонила слику наивне уметности из Ковачице, као значајног дела културне баштине Србије, сликарке Зузане Верески.

Џанг је, након потписивања Меморандума, истакао да су Србија и Кина пријатељи у свим условима и важни партнери.

"Наши билатерални односи су издржали искушења времена и промена ситуације на међународној сцени, добро се развијају и зраче нову виталност из страре традиције", рекао је Џанг.

Подсетио је да је прошлог јуна кинески председник Си Ђинпинг посетио Србију, и да су тада лидери две земље одлучили да билатералнме односе подигну на ниво свеобухватног стратешког партнерства, чиме су отворили ново, историјско поглавље сарадње Србије и Кине.

"Пријатељство две земље непоколебљиво" 

Џанг је поручио да је пријатељство и братство између Кине и Србије непоколебљиво, те да представља консензус лидера и свих друштвених кругова две земље, што Кина, каже, много цени.

"Придајемо велики значај развоју односа сарадње и пријатељства са Србијом и спремни смо да даље учвршћујемо међусобно политичко поверње и продубљујемо сарадњу за добробит народа обе земље. Да остварујемо заједнички просперитет и дајемо допринос за убрзан развој односа и нову страницу сарадње Србије и Кине, али и Кине и земаља централне и источне Европе", рекао је Џанг.

Наводећи да је ово његова прав посета Србији, Џанг је рекао да је Конгрес спреман да улаже додатне напоре, са Скупштином Србије, у импленментацију важних договора лидера две земље.

"Треба да зграбимо историјску шансу изградње 'Појаса и пута' и да интензивирамо пријатељску размену и сарадњу и стварамо још чвршћу судбинску заједницу Србије и Кине", рекао је Џанг и додао да је сарадња законодавних органа важан део међународних односа.

"Потписивањем Меморандума о разумевању, сарадња законодавних органа је ушла у нову фазу институнационализације и стандардизације.", додао је Џанг.

Џанг ће се сутра на посебној седници парламента обратити српским посланицима.

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгресa своју посету Србији почео је обилаком места где је некада била кинеска амбасада погођена у НАТО бомбардовању 1999. године, док ће сутра са премијерком Аном Брнабић посетити Железару Смедерево и термоелектрану Костолац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи