На шта све "подсећају" Пенса пред сутрашњи сусрет с Вучићем

Некадашњи амбасадор САД у Србији Мајкл Полт негативно је реаговао на ауторски текст бившег шефа српске дипломатије Вука Јеремића за "Вашингтон пост", у којем Јеремић оптужује председника Александра Вучића за сузбијање основних права и слобода, а тиме и удаљавање Србије од Европске уније.

Вук Јеремић је за вашинтонски лист написао да је Вучић постигао "прећутни договор са неким западним политичарима" да, тобоже одржавајући стабилност, заузврат има одрешене руке за ускраћивање основних права и слобода грађанима.

"У време док сам био амбасадор у Србији и Црној Гори од 2004. до 2007. српски лидери имали су више прилика да напредују у правцу позитивне, демократске, европске и трансатлантске будућности", подсећа Полт у коментару на Јеремићев текст и истиче да је тадашње "руководство Србије жалосно изневерило добар и вредан српски народ".

"Нарицати због актуелне српске политичке реалности и кривити Запад је више него мало непоштено, посебно од стране оних који су били део тог неуспеха руководства", истакао је Полт у петак.

Коментар овог некадашњег амбасадора у Београду усамљен је глас међу више углавном негативних и "сугестивних" коментара разних лобиста, те "подсећања" - пред Вучићев сусрет са потпредседником САД Мајком Пенсом - на спорна питања у односима две земље, која не могу бити непозната америчким званичницима, али свакако не чине атмосферу уочи разговора добром.

У суботу је Представнички дом америчког Конгреса усвојио меру којом тражи од Министарства одбране извештаје о руско-српској војној сарадњи.

Високи члан Комитета за спољна питања Представничког дома Елиот Енџел, за кога се наводи да је албански лобиста, подсетио је тим поводом да је Русија недавно поклонила Србији оружје вредно 600 милиона долара, укључујући шест борбених авиона "миг 29", 30 тенкова Т-72 и 30 оклопних извиђачких возила, а да сада тражи системе противаздушне одбране С-300.

"Искрено, све ме више брину избори које Београд прави кад је реч о војним и безбедносним питањима. Зато сам и написао данашњи амандман", рекао је Енџел.

Како је објаснио, САД морају да пажљивије анализирају руско-српске војне везе и процене њихове последице по америчку националну безбедносну политику и чланство Србије у НАТО-овом Партнерству за мир, као и последице по суседе Србије.

Енџел је рекао да ће предстојећи састанак америчког потпредседника Мајка Пенса с председником Србије Александром Вучићем у понедељак бити добра прилика да САД изнесу своју забринутост због правца у ком Београд иде кад је реч о безбедносној политици.

Тај амерички конгресмен почетком јуна је писао и шефици европске дипломатије Федерики Могерини, како би је обавестио да Србија "једноставно није спремна за ЕУ".

Како су пренели приштински медији, Енџел је навео да су српске власти спречиле бившу косовску председницу Атифете Јахјагу да дође у Београд, што је доказ "неспремност Србије да се суочи са својим злочинима из прошлости", а због свега тога, закључује Енџел, треба успорити процес придруживања Србије ЕУ.

Такође пре неколико дана, хрватски министар одбране Дамир Крстичевић се у Вашингтону састао са америчким колегом Џејмсом Матисом, и пренео, како су известили хрватски медији, да је шеф Пентагона похвалио операцију "Олуја", рекавши да је она "изменила ток историје и данас се о њој учи у америчким војним школама као о примеру добро припремљене и извршене војне операције".

Крстичевић је такође изјавио да је Хрватска након тог састанка "корак ближе" куповини америчких авиона о чему се одлука очекује до краја године.

Из Фондације "Херитиџ" Белој кући је саветовано пред Вучићев долазак да му се пренесе снажна порука да одлучи да ли жели да има конструктивну улогу у региону и посвети се евроатлантским интеграцијама, "или ће и даље да флертује са Русијом".

Лук Кофи из те Фондације оценио је и да Србија, од свих земаља југоисточне Европе, има вероватно "најмањи заједнички интерес" са САД.

Адвокат браће Битићи, америчких држављана албанског порекла убијених 1999. године у Србији, позвао је ових дана Пенса да од новоизабраног председника Србије захтева да се дистанцира од ратних криминалаца и реши случај њиховог убиства.

На сличан "дочек" Вучић је наишао и пре две године, када је, у својству премијера, разговарао са тадашњим потпредседником САД Џозефом Бајденом.

И тада је његовом доласку претходила негативна капмања појединих лобиста.

Бајдену је, наиме, тик пред сусрет с Вучићем, упућено писмо групе конгресмена, иза којег је, како је тада навођено, стајао такозвани босански кокус у Конгресу.

Вучић је тада изјавио да има информације да иза писма не стоје "ни конгресмени, ни кокус, нити људи из Босне и Херцеговине, већ из Србије", који имају интерес да га уклоне са власти, јер не могу да га поткупе и контролишу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво