Џанг стигао у Србију, дочекала га Гојковићева

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђиjанг стигао је у Србију, а на Аеродром "Никола Тесла" га је дочекала председница Народне скупштине Маја Гојковић. Они су затим положили венце и одали почаст стадалима у НАТО бомбардовању киснеске амбасаде у Београду 1999. године.

Џанг ће боравити у тродневној званичној посети Србији, на позив председнице парламента. 

Кинески званичник је дочекан уз највише почасти, постројену гарду ВС, а такође и традиционално послужен са погачом и сољу.

Приређен је и културно уметнички програм, госта из Кине дочекала су деца у народној ношњи која су носила заставице две земље, а Џангу и његовој супрузи уручила су и цвеће.

Гојковићева и Џанг су затим положили венце и одали почаст стадалима у НАТО бомбардовању киснеске амбасаде у Београду 1999. године. Након што су председници два парламента одали почаст, то су учинили и представници две делегације, Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса.

На месту где је у бомбардовању кинеске амбасаде на Новом Београду 1999. године погинуло троје кинеских новинара, одата је почаст уз постројену Гарду Војске Србије и химне две државе.

Троје кинеских новинара, дописници листа Гуанг Минг Жибао Син Синг и Ђи Ђинг и новинар агенције Синхуа Шао Јунхуан погинули су у нападу НАТО-а 7. маја 1999. године, у 23.45, у згради кинеске амбасаде на Новом Београду, а тада је тешко повређена 21 особа.

Теме разговара са кинеским званичником биће развој парламентарне сарадње, унапређење политичких и економских односа, учешће Србије у иницијативама "Појас и пут" и формату сарадња Кине и земаља централне и источне Европе (КИНА-ЦИЕС).

У циљу даљег јачања пријатељских односа и парламентарне сарадње, у оквиру свеобухватног стратешког партнерства које две државе развијају, председници два парламената потписаће Меморандум о разумевању између Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине.

Другог дана посете, у понедељак, 17. јула Џанг ће се обратити посланицима на посебној седници парламента, коју је тим поводом сазвала председница Скупштине Србије.

У оквиру посете председници два парламента Гојковић и Џанг, са председницом Владе Србије Аном Брнабић, обићи ће у понедељак Железару Смедерево и ТЕ Костолац Б.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара