Невладине организације: Судови треба да преиспитају све одлуке о виђању деце

Мрежа организација за децу Србије и Мрежа Жене против насиља, уз подршку Аутономног женског центра, најоштрије су протестовали, поводом, како наводе, пропуста државних институција да зауставе насиље у породици, више од 100 организација цивилног друштва

У саопштењу достављеном медијима, они траже од судова да хитно преиспитају све неправноснажне одлуке о виђању деце са очевима који су чинили насиље.

"Тражимо од центара за социјални рад да обуставе сва виђања у контролисаним условима за које не постоји судска одлука и да преиспитају све случајеве у којима је пријављивано насиље како би проценили ризик од даљег насиља према женама и деци и предложили мере ради обезбеђивања њихове заштите", наводи се у саопштењу.

Наводи се да начин виђења и место сусрета детета и родитеља треба да буду одређени у складу са претходно подробно процењеним безбедносним ризицима и да за сваки конкретан случај постоји индивидуални безбедносни план.

Указују и да професионалци из система социјалне заштите и правосуђа треба примарно да се руководе најбољим интересом детета.

Организације цивилног друштва подсећају да дете има право да одржава контакт са родитељем којем није поверено у складу са најбољим интересом детета.

"Инсистирање на одржавању контакта детета са родитељем у случајевима када постоји партнерско насиље и насиље над децом неспојиво је са правом детета на остваривање контакта са родитељем. Најбољи интерес детета није одржавање контакта са родитељем који је насилан према мајци и према детету", наводи се у саопштењу.

У најбољем интересу деце, као и жена, је да не виђају насилника и свако даље инсистирање институција на овој пракси само повећава ризик од нових убистава, сматрају група невладиних организација.

Напомиње се да је у оба случаја убистава жена и детета у протеклих десет дана, у току је био поступак за развод брака.

"У периоду када жена са децом покушава да напусти насилника, а насилник схвати да губи контролу над њима, насиље се појачава, а прекид партнерства или развод брака један је од кључних ризика за ескалацију насиља. Професионалци из система социјалне заштите и правосуђа не смеју да игноришу овај ризик и омогућавају насилнику виђање са дететом и сусрете са женом", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да утврђивање пропуста и одговорности поводом ових случајева је први и само један корак у даљем деловању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво