"Самит у Трсту потврдио перспективу Западног Балкана у ЕУ"

Самит у Трсту био је важан и успешан догађај који је потврдио је перспективу интеграције Западног Балкан у ЕУ и донео заједнички рад на конкретним пројектима, саопштила је ЕУ.

"На овом важном самиту чији је домаћин била Италија на првом месту смо потврдили перспективу интеграција Западног Балкана у ЕУ", наводи се у саопштењу Европске комисије издатом по завршетку јучерашњег самита Западног Балкана у Трсту.

Из Европске комисије истичу да су лидери из региона са саговорницима из земаља чланица и високим ЕУ представницима разговарали о "кључним областима регионалне сарање" као и да су "постављене конкрене мере у циљу бољег повезивања инфраструктуре, економија и људи у региону".

Свих шест партнера са Западног Балкана, како се додаје, јасно желе дубљу интеграцију у ЕУ, што је јасно подржано и од стране грађана у региону.

"Са ЕУ стране ми смо одлучни да оставимо отворена врата и да гарантујемо да постоји будућност у нашој Унији за свакога од њих. Чим се испуне потребне реформе ми ћемо испунити обећања са наше стране", поручила је на крају самита у Трсту потпредседница Европске комсије и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

Она је додала да су "практични пројекти" оно што представља други велики успех овог самита.

"Многи пројекти су финансирани, у великој мери захваљујући фондовима ЕУ, а потписан је и веома важан Уговор о траспортној заједници који отвара нове конекције у региону, али и везе региона са ЕУ", додала је Могерини.

Европска комисија подсећа да су поред Федерике Могерини састанцима, форумима и потписивању Уговора о транспортној заједници у Трсту присуствовали и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан и комесарка за транспорт Виоелета Булц, као и представници Аустрије, Хрватске, Француске, Немачке, Италије, Словеније и Велике Британије.

"Сви учесници са задовољством очекују нове састанака на високом нивоу који би се одржали у самом региону", наводи се у саопштењу Европске комсије.

Европска комисија додаје да је председавајући ЕУ у име Уније са пет западнобалканских земаља потписао Уговор о транспортној заједници који би требало да допринесе побољшању инфраструктуре и бољем кавлитету транспортних услуга у региону.

"То ће истовремено помоћи и усаглашавању националних транспортних закона у региона са законодавством које је на снази у ЕУ и тако допринети бољој сарадњи и бржем путу ка чланству у Унији, наводи се у Бриселу. Истовремено, БиХ је позвана да "што пре" потпише овај Уговор.

У саопштењу из седишта Европске комисије у Бриселу наводи се да су се на самиту у Трсту лидери са Западног Балкана договорили око акционог плана за развој Регионалне економске области што ће "створити тржиште од 20 милиона људи, привући инвестицији и отворити нова радна места".

Комисија ће ову иницијативу подржати са пакетом од седам милона евра како би се помогло побољшању инвестиционе климе, стратегијама "паметне специјализације" и Западнобалканским инвестиционом форуму.

Сам Коморски инвестициони форум, који обухвата привредне коморе земаља региона, на самиту је промовисао свјоу сталну канцеларију која би Регионалну економску област требало да ставити у конкретну службу компанијама из региона.

Европска комисија најавила је и додатно финансирање Програма за развој предузећа и иновација Западног Балкана са 48 милона евра, што би требало да донесе око 250 милона евра компанијама у региону.

На самиту у Трсту одржан је и Форум младих ЕУ-Западни Балкан који је окупио више од 100 младих лидера и представника омладинских организација који су разговарали о предузетништву, мобилности, инклузивности и улози младих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво