Вулин и Хауард: Стабилна Србија кључ напретка региона

Министар одбране Александар Вулин поручио је на састанку са командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом Мишел Хауард да Србија остаје доследна војној неутралности, али и да је опредељена за даље јачање сарадње са НАТО, пре свега кроз реализацију активности програма Партнерство за мир.

"Јачање способности наше војске је приоритет Министарства одбране, а вежбе са партнерима из НАТО, свакако, томе доприносе, као уосталом и вежбе са партнерима које нису чланице тог војног савеза. На тај начин градимо капацитете за учешће у мировним операцијама Европске уније и Уједињених нација и постајемо кредибилан партнер за допринос регионалној и глобалној безбедности, што је у складу са јасним спољнополитичким приоритетима Србије као што је чланство у Европској унији", рекао је министар одбране на састанку у Београду.

Вулин је нагласио да је Србија искрено посвећена очувању регионалне стабилности и да у потпуности поштује и уважава евроалтантска опредељења својих суседа, као што очекује да суседи поштују пут који је наша земља изабрала, саопштило је ресорно министарство.

"Нисмо спремни да будемо део било ког војног савеза и чврсто смо опредељени за политику војне неутралности. С друге стране, Војска Србије активно учествује у вежбама са земљама чланицама НАТО које нас окружују. То видимо као прилику за јачање поверења међу државама региона, што је кључно за његову стабилност", рекао је министар одбране.

Истакао да је, с обзиром на значај и зону одговорности Команде НАТО у Напуљу, отворен и искрен дијалог и одржавање редовних контаката на највишем нивоу предуслов за унапређење и јачање партнерске сарадње. Према његовим речима, нарочито позитиван вид сарадње остварују Војска Србије и КФОР.

"КФОР је тренутно најодговорнији чинилац за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и због тога је од кључног значаја да снаге КФОР-а остану на КиМ онолико дуго колико је потребно", рекао је Вулин.

Нагласио је став Србије да најављена трансформација тзв. Косовских снага безбедности у тзв. Оружане снаге Косова представља грубо кршење Резолуције СБ УН 1244 и засигурно не доприноси успоставлвању трајног мира и безбедности у региону.

"Политички договори морају се поштовати и не могу се мењати", поручио је министар Вулин.

Адмирал Мишел Хауард сагласила се да је стабилност региона кључ за његов свеукупан напредак, а посебно за односе Србије са њеним суседима и учлањење у Европску унију.

Истакла је добру комуникацију Војске Србије са КФОР-ом и одличну сарадњу на оперативно - техничком плану, што је потврђено кроз редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР, као и велики број заједничких активности.

Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу потврдила је значај сталног политичког дијалога и размене информација, нарочито када је реч о безбедносним изазовима као што су тероризам, организовани криминал или миграторна криза, са којом се суочава регион западног Балкана, али и цела Европа.

Министар Вулин изјавио је саучешће адмиралу Хауард поводом трагичне погибије 16 припадника Маринског корпуса у паду војног транспортног авиона у држави Мисисипи и пренео личне поздраве врховног команданта и председника Србије Александра Вучића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи