Српска листа: Девет места у косовском парламенту

Српска листа освојила је 44.578 или 6,12 одсто гласова на парламентарним изборима на Косову и Метохији, и у будућем сазиву косовског парламента заузеће девет од 10 загарантованих места за српску заједницу.

Српска листа је то саопштила, како се наводи, према подацима са којима располаже, а на основу обрађених података Централне изборне комисије са свих бирачких места на тероторији КиМ.

Посланици Српске листе који ће представљати интересе српског народа у Косовском парламенту су: Славко Симић који је био и носилац листе, затим Миљана Николић, Зоран Мојсиловић, Игор Симић, Верица Ћеранић, Саша Милосављевић, Јасмина Живковић, Јелана Бонтић и Срђан Митровић. 

Листа истиче да ће, на жалост, овај изборни процес код српског народа на Косову и Метохији остати упамћен по томе што је ускраћено право гласа свим лицима која су условно гласала на Северу Косова са важећим документом, и тако су доведени у неједнак положај.

У Центар за пребројавање и резултате пристигло је, наиме, 1.292 условних гласова из четири северне општине (Лепосавић 591, Косовска Митровица 394, Звечан 215, Зубин Поток 92).

Све ове гласове Центар за пребројавање и резултате је одбио као неважеће, што је утицало и на коначан збир резултата Српске листе, али и самих кандидата који су били на листи. 

Због битне повреде одредби Закона о општим изборима Српска листа се поводом овог случаја жалила Врховном суду, али очигледно да највише правне инстанце на Косову још увек нису професионалне и објективне када су у питању жалбе и захтеви српског народа, већ су искључиво под ингиренцијом политике, наводи се у саопштењу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво