Вучић: Наставак дијалога с Приштином; Тражио сам убрзан приступ Србије ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после разговора код Федерике Могерини са Хашимом Тачијем, да је договорен наставак дијалога и примена већ постигнутих договора. На билатералном састанку с Федериком Могерини, Вучић је тражио убрзан приступ Србије ЕУ.

Вучић је новинарима након сусрета у Бриселу рекао да је за припреме за наставак дијалога потребно месец и по дана и истакао да није искључено да се дијалог настави на председничком нивоу.

"Треба озбиљније и храбрије да се разговара о будућим односима", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је питање нивоа само техничко.

"Суштински, кога стране буду одредиле, тако ће бити. То је техничко питање, које није од кључног значаја. Постоје много важнија питања од техничких", истакао је председник.

Он је истакао да је разговарано пре свега о односима Срба и Албанаца.

Указао је да се најмање разговара о техничким стварима, због чега су ови разговори били плодотворни и важни.

"Разговарано је о суштини, садржају дијалога у будућности. Остаје месец и по да се припремимо кроз више шатл посета и разговора куда, како и на који начин желимо да наставимо. Нема сумње да ће дијалог бити настављен у Бриселу, и не само дијалог који се бави одређеним темама, већ и да ћемо се бавити суштинским стварима како и на који начин видимо своје односе за годину или пет, што значи да морамо да озбиљније разговарамо унутар наших јавности, као и да сви заједно морамо много чешће да разговарамо", објаснио је председник Србије.

Упитан да ли је разговарано о Заједници српских општина (ЗСО), пренео је да је то обавеза која се подразумева.

"Нема дилеме око тога", казао је Вучић.

Истакао је да су о Заједници српских општина говорили албански представници, али да је пре свега разговарано о томе како видимо односе Срба и Албанаца, не само на Космету већ и централне Србије и Космета.

"ЗСО је обавеза која је потписана, и само је то констатовано, па смо пошли даље. ЗСО је обавеза коју Приштина мора да испуни и нема ни дилеме, ни даљих разговора. То су ствари које се подразумевају", нагласио је Вучић.

Хашим Тачи је након састанка рекао да дијалог улази у нову фазу. Навео је да је имао плодотворан састанак са председником Вучићем, на којем је разговарано о припремама за наставак дијалога који треба да води ка нормализацији односа и помирењу "две земље и два народа".

"Ово ће бити нова фаза дијалога, која треба да води ка нормализацији и помирењу у корист два народа, али и целог региона", подвукао је Тачи.

Најавио је да ће у наредном периоду технички тимови анализирати и предложити теме за наставак нове фазе дијалога.

"Надам се и уверен сам да је помирење Срба и Албанаца нешто што се може постићи. То је у интересу Косова, Србије и целог региона, а Косово ће томе бити у потпуности посвећено и одговорно ће се понашати", нагласио је Тачи.

Пренео је новинарима да је у билатералном разговору са Могеринијевом говорио о будућим корацима Приштине према ЕУ.

"Разговарали смо о конкретним корацима пред нама на европском путу како бисмо превазишли изолацију Косова", закључио је он.

Европска служба за спољне послове је саопштила да су се Вучић и Тачи на неформалном састанку сагласили да раде на отпочињању нове фазе дијалога Београда и Приштине ради нормализације односа и помирења.

Вучић и Тачи су, такође, одлучили да њихови тимови почну да раде на припремама с тим у вези, и нагласили важност примене досад постигнутих договора у дијалогу без одлагања, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Европске службе.

Вучић: Пијетет за жртве у Сребреници, важни добри односи

Александар Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да не зна да ли ће ићи на комеморацију жртвама у Сребреници, али да ће свакако тог дана исказати свој пијетет.

Председник је рекао да треба да се види шта је најбоље за саме домаћине и кога позивају.

"Они имају неке своје услове и захтеве. Мислим да је важније да сачувамо добре односе. Наравно да ћу и тог дана исказати свој пијетет", поручио је Вучић.

Истакао је да ће се Србија и даље понашати одговорно у односу према Босни и Херцеговини, те подсетио да Београд подржава и интегритет РС у оквиру БиХ.

"Желимо добре односе са комшијама и, колико зависи од нас, никаквог доливања уља на врату неће бити", рекао је Вучић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво