Вучић: Све што направимо у одбрамбеној индустрији продамо унапред

Радује ме што смо отворили фабрику муниције, она је за грађане Пожеге, али и за нашу одбрамбену индустрију, рекао је председник Србије Александар Вучић у Узићима и указао да је све што се направи у српској одбрамбеној индустрији - унапред продато. Значајано веће плате у јавном сектору, али и пензије, биће већ у овој години, поручио је Вучић. 

"После 14 месеци драго ми је да видите како ни из чега, из природе и шуме је никла једна од најлепших фабрика одбрамбене индустрије, где ће се годишње производити 100 милиона комада малокалибарске муниције", рекао је Александар Вучић, подсетивши да ће овде сада бити посла за 47 људи, до краја године 250, а до краја друге фазе 470 људи.

Вучић је зато позвао мештане Пожеге и околних места да се већ од понедељка јаве за посао, мада је, како је рекао, већ пријављено више од две хиљаде њих који би да се запосле у овој фабрици. 

Колики је допринос то што је фабрика опремљена савременом технологијом најбоље говори податак да фабрика "Први партизан" производи са 1.700 радника 250 милиона комада малокалибарске муниције. 

Опрема ће, додао је Вучић, бити постављана до краја године и то за све мале калибре муниције, а он, рекао је, верује да је фабрика много значајна за Пожегу, али и за одбрамбену индустрију. 

У тој грани, додао је, данас ради 11.000 људи, који остварују 474 милиона долара прихода, а после 2020. рачунамо да то буде више од милијарде.

Јер, како је приметио Вучић, све што произведемо у одбрамбеној индустрији прода се, зато што се у свету много ратује и све су количине оружја и муниције продате чак неколико година унапред. 

О производњи малокалибарске муниције, иначе, како је навео, разговарали су с представницима БиХ, а у виду су имали сарадњу с фабриком у Коњицу. Али, додао је, договор није постигнут, па се приступило плановима за ову фабрику која је данас отворена. 

"Ова фабрика је прављена за Пожегу, али и за целу Србију", рекао је Вучић, те поручио да је посебно задовољан данас пошто је у државној каси 33,2 милијарде суфицита, те је разлика између те цифре и планираног дефицита више до 700 милиона евра. 

"Знате онда да је Србија на добром путу и да ће бити веће плате и пензије, али нама остаје још много тога да урадимо", рекао је Вучић.

Како је навео, верује да ће капацитет ове фабрике бити недовољан и да ће ускоро морати да се ради нешто ново, мада, приметио је, ми још немамо потребну технологију. 

У вези с тим, навео је једну занимљивост у вези с Белгијанцима од којих је купљена опрема. Наиме, деда власника био је у Србији и умро је овде, а тада је долазио, јер је хтео да прави фабрику за барут у Крагујевцу...

Кад је реч о одбрамбеној индустрији, Вучић је навео да ће се она даље ширити, да је тржиште све веће, али и потребе наше војске, а да смо ми почели да пратимо светске токове. 

"Морамо да напредујемо да бисмо сачували мир и безбедност, зато морамо да продајемо што више нашег оружја и муниције", поручио је председник Србије.

"Нећу бити задовољан док извоз не пређе милијарду евра"

Вучић je изјавио је да Србија данас има бољу одбрамбену индустрију него раније, али је нагласио да неће бити задовољан док извоз не пређе милијарду евра.

"Не заборавите да нам је извоз одбрамбене индустрије у Србији у 2012. години био 154 милиона долара, прошле године је био 484 милиона долара, а ове године већ очекујемо да иде преко 600 милиона евра", рекао је Вучић.

Подсетио је да је одбрамбена индустрија 2012. године запошљавала 8.000 људи, да је тај број данас 11.320, а до краја године ће их, каже, бити 12.000. 

Вучић је рекао да до 2020. године очекује извоз од преко 750 милиона евра, и то, како каже, говори о томе колико је важно улагање у одбрамбену индустрију и то што се запошљава све већи број људи.

На констатацију да су критике тим поводом неосноване, Вучић каже да није чуо критике, осим "оног што изговара кума од партијских функционера".

"Каже - 'знате, сада је партијско руководство СДПР-а, а онда су били стручњаци'. А сада су три пута бољи резултати и три пута више правимо и продајемо. Нема ниједна фабрика проблема ни са ликвидношћу, ни са солвентношћу", указао је Вучић.

А на критике се, каже, навикне, прећути и каже: "Ајд', здраво, кумови, ви и ваши стручњаци да се не враћате на власт и то је све", поручио је Вучић. 

Најавио је и да ће "Први Партизан" добити подршку државе.

"Јуче су паре добили, а паре су легле и 'Милану Благојевићу' из Лучана, крагујевачкој 'Застави' и 'Петолетки' ", рекао је Вучић.

"Слобода" из Чачка, како је истакао, такође добија део новца, два милиона евра, а "Слобода" и "Застава" су добиле највише, како каже, зато што је њима и најпотребније.

"Боље стојимо од плана за 700 милиона евра" 

Председник Вучић је рекао да је Србија остварила одличне економске резултате у првих шест месеци ове године, и да се нада да ћемо до краја године прећи раст од 3,2 одсто, што је, каже, одлична основа да следећа година буде још боља и коначно покажемо да радом можемо да створимо нешто више. 

Вучић је, у изјави новинарима, обилазећи фабрику "Белом" у Узићима, рекао да са посебним поносом може да укаже на чињеницу да смо завршили са 33,2 милијарди динара суфицита првих шест месеци ове године.

"То нам се није догодило ни прошле године, која је била одлична", констатовао је Вучић и подсетио да је очекивани и прихваћени дефицит био 56 милијарди, што су потврдиле Скупштина и ММФ. 

"Не знам шта сада да радимо. Не можемо да правимо ребаланс и да кажемо да боље стојимо за 700 милиона евра. Добро је да имамо више новца, више простора за плате и пензије", истакао је председник Србије.

Вучић је нагласио да је поносан што су јавне финансије уређене, и додао да је забележен одличан раст у мају и јуну, те да је у прва три месеца било само проблема са производњом струје и у рударском сектору. 

"Имали смо раст прерађивачке индустрије у мају од 9,2 одсто у односу на мај прошле године. У рударству чак 10 одсто. Производња струје је била у минусу за шест одсто, тако да је укупна стопа раста у мају 5,5 или 6 одсто. То је далеко више од 1,2 одсто коликло је било у прва три месеца. Тиме ћемо се приближити до краја године и достићи оних три одсто о којима смо говорили", нагласио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће се до краја године прећи 3,2 одсто раста, што су, како је констатовао, добре вести.

Указао је да је јун још бољи од маја, али да за сада нема податке.

"Баш сам задовољан. Ствари иду добро, то значи и веће плате и пензије, да сви људи осете бољитак", нагласио је Вучић.

Председник Србије каже да су резултати у сузбијању сиве економије много бољи него раније, али да још увек нису добри, да има доста рада на црно, а да нема довољно инспектора.  

"Када решимо београдски аеродром, гледаћемо развој других аеродрома"

Председник Србије најавио је да ће, када Влада реши питање аеродрома Београд, гледати да развија друге, мање аеродроме у земљи, које у почетку држава мора да субвенционише, јер они не могу да буду профитабилни.

Вучић је, у изјави новинарима, након обиласка фабрике муниције у Узићима, рекао да ће, у зависности од тога какав коначан договор буде око аеродрома Београд, Србија гледати да развија друге аеродроме. 

Изразио је уверење да ће посао око аеродрома Београд бити завршен за два до три месеца, и додао да држава планира да решава питања не само аеродрома Поникве, већ и Лађеваца и Ниша.

Подвукао је да су важне Поникве, али и Лађевци, и истакао да што будемо развијенији имаћемо развијеније мале аеродроме.

То захтева огромне трошкове државе, сво особље и све друго мора држава да субвенционише. Не могу да буду профитабилни ти мали аеродроми. Када будемо сигурни да имамо довољно за субвенционисање ми ћемо их урадити. Не мислим да ће то бити за два или три месеца, али имаћемо снаге за то“, објаснио је Вучић.

"Постоје различити интереси, а наш је да не губимо много пара. Слушао сам људе који не знају ништа о томе и који желе да се додворе како су нешто урадили. Влада је обновила зграду у Пониквама, не неко други", поручио је Вучић.

"Цена малине зависи од хладњачара и тржишта" 

Председник Вучић рекао је да држава нема могућност да значајно утиче на хладњачаре око цене малине, истичући да цена зависи од хладњачара и цена на тржишту, а не од државе. 

Вучић је рекао да сваке године имамо исту причу и да му је жао што поједини медији покушавају да врше притисак на државу која у том случају ништа не може. 

"Да ли мислите да држава има новца да плаћа када нису очекиване цене", упитао је Вучић. 

Рекао је да када су добре цене нико ништа не каже, а када су лоше онда је крива држава. Напоменуо је да је спреман да прими сваког и чека на сунцу да чује за шта је у случају малина крива држава. 

Указао је да је немогуће да држава стопира увоз малине, да забрани оно што тражимо од других да омогуће нашој малини.

"Која држава ће да увезе нашу малину ако забранимо увоз", упитао је Вучић. 

Навео је да имамо већ веће цене, али она није задовољавајућа за малинаре, подсећајући да је била 120, а да се попела на 160. 

"Пратим цене јер ме то занима. У суседству су цене значајно ниже", подвукао је Вучић. 

Упитао је на основу чега је могуће субвенционисати малине, и да ли после треба дати произвођачима кајсија новац, који имају нижу цену због доброг рода. 

Председник Србије изразио је уверење да пожешка фабрика "Будимка" има будућност и истакао да је рађено на довођењу инвеститора.  

"Критиковање власти не ослобађа одговорности за кривична дела"

Председник Вучић изјавио је да нема коментар на хапшење новинара Дејана Анђуса, осумњиченог за изнуду, да надлежни органи треба да раде свој посао, али и истакао да то што га неко критикује не ослобађа унапред од сваке одговорности за било које кривично дело. 

Вучић је на питања у вези са хапшењем Анђуса, рекао да надлежни органи треба да раде свој посао, те да је најважније "да не постоји сумња у поштење људи на власти". 

На питање новинара да ли познаје Милојицу Марковића, власника "Срем пута", због чијих је оптужби за уцену ухапшен Анђус, рекао је да га је видео једном пре три године. 

"Примио сам више особа, а Марковић се жалио да га ометају да ради свој посао. Рекао сам да морају да раде по закону и никада више нисам имао контакт. Сем што ми је Анђус слао поруке више пута", рекао је Вучић. 

Нагласио је да надлежни органи треба да ураде свој посао, да испитају све, па и њега (Вучића) ако је потребно: "Пресудно је важно да не постоји сумња у поштење људи на власти". 

Додао је да је то посао за надлежне органе и установе, те да они могу да установе и да ли је он можда узимао новац од некога. 

"Мислим да је то важно да се у Србији зна. Ишао сам на полиграф када су ме оптуживали за такве ставри. Други су лагали, али нису смели да иду. Ја сам увек за то да се истина установи и да надлежни раде свој посао", рекао је Вучић. 

Како је рекао, неки су покушавали да га рекетирају, али он, додао је, не воли да плаћа рекет.

"Знате како то функционише... Високо софистицирани рекет је плаћан годинама и годинама, то су сви радили, али ја одбијам и нећу", поручио је Вучић.

Поводом кампање појединих медија, приметио је да "неко мора да плати цену за то". 

"Шта ће да ми ураде? Да ме победе за пет година? Питање је што се надлежних органа тиче - ко се колико плаши и ко је узимао ранијих година. Верујем да ће преовладати закон и прописи", рекао је Вучић те поручио да се престане с кампањом у медијима у којој је свако ко реагује против њега унапред ослобођен одговорности за кривично дело за које га терете.  

Пре нешто више од годину дана Александар Вучић, тада на функцији премијера, присуствовао је полагању камена темељца за фабрику стрељачке муниције, чији је инвеститор фирма Борбени сложžени систем, део Југоимпорт СДПР-а. 

По завршетку прве фазе изградње фабрика запошљава 255 људи, а производни програм је муниција калибра 7,62x39 милиметара и 9x9 милиметара. 

Капацитет производње муниције 7,62 милиметара и девет милиметара је по 51,5 милиона комада.

Вредност прозводње је 26 милиона евра на годишњем нивоу. 

У првој фази има 19 објеката бруто површине 9.000 квадратних метара са комплетном инфраструктуром.

По завршетку друге фазе, до 2020, фабрика ће повећати број запослених на 470 радника, а производиће и муницију калибра 12,7 милиметара. 

Укупна инвестициона вредност комплетног пројекта је 91 милион евра.

Заједно са Вучићем фабрику су обишли министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво