Ново заседање у понедељак

Посланици Скупштине Србије изабрали су за секретара парламента социјалисту Вељка Одаловића, председника Комисије за нестала лица. Досадашњи секретар Тамара Стојчевић највероватније ће бити генерални секретар Владе, сазнаје РТС.Ново заседање заказано за понедељак.

Избором секретара, завршено је конституисање парламента.

Већином гласова и без расправе изабрани су чланови 30 скупштинских одбора, у чији састав улазе све посланичке групе сразмерно снази у парламенту.

До сада су конституисана три одбора.

Председник Административног одбора је Томислав Николић из СРС-а, а заменик Ненад Константиновић из ДС-а. Његов страначки колега Влатко Ратковић председник је Законодавног одбора, а замењује га радикалка Гордана Поп-Лазић. Одбором за правосуђе председава демократа Бошко Ристић.

Остали одбори требало би да се конституишу наредних дана, а према договору посланичких група 14 од њих 30 водиће представници опозиције.

Конститутивна седница Скупштине јуче је прекинута јер су током дана стигле најаве за формирање нових посланичких група, због чега се мења и  структура скупштинских одбора.

"Стручне службе поново треба да припреме предлог и да се потом на састанку шефова посланичких група договоримо о ваљаности тих предлога", рекла је јуче председница Скупштине.

Ђукић-Дејановић је подсетила да се из заједничког клуба "За европску Србију" одвојила странка Г17 плус и да је било најава да ће бити још одвајања, како у посланичком клубу ЗЕС, тако и у другим коалицијама.

У четвртак је без расправе изабрано шест потпредседника, од којих је четворо из редова опозиције и двоје из владајуће већине.

За потпредседнике су изабрани Гордана Чомић из Демократске странке, Никола Новаковић из Г17 плус, Наташа Јовановић и Божидар Делић из Српске радикалне странке, Радојко Обрадовић из Демократске странке Србије и Јудита Поповић из Либерално демократске партије.

Седница Скупштине Србије у понедељак у подне

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић сазвала је за понедељак, 30. јун, ванредну седницу српског парламента, на чијем дневном реду ће бити закони о влади и о министарствима.

Седница новоформираног парламента заказана је за 12 сати, а посланици ће, како је саопштено из Скупштине Србије, расправљати о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Влади Србије и Предлогу закона о министарствима.

У саопштењу је прецизирано да је седница сазвана на захтев 122 посланика.

Предлог закона о министарствима упућен скупштини

Посланици владајуће коалиције упутили су вечерас у скупштинску процедуру Предлог закона о министарствима и Предлог закона о изменама и допунама закона о влади.

Изменама закона о влади први потпредседник владе биће заменик председника владе, а уводи се и институт златог гласа којим премијер добија право да одлучи у случају немогућности доношења одлуке, сазнаје агенција Бета.

Влада ће имати четири потпредседника од којих ће тројица бити и министри.

Предлог закона о министарствима предвиђа да нова влада има 24 министарства, од којих су нова министарство животне средине и просторног планирања, министарство за људска и мањинска права и министарство за Национални инвестициони план.

Нова влада ће имати и министарство без портфеља, а како Бета сазнаје, мандатар Мирко Цветковић ће на то место предложити посланика Бошњачке листе Бајрама Омерагића.

Према Предлогу закона о министарствима, нова влада ће имати министарства спољних послова, одбране, унутрашњих послова,финансија, правде, пољопривреде, шумарства и водоприврде, економијеи регионалног развоја, рударства и енергетике, инфраструктуре,државне управе и локалне самоуправе, трговине и услуга, науке и технолошког развоја, просвете, омладине и спорта, и здравља.

Нова влада имаће и министарства телекомуникација и информатичког друштва, рада и социјалне политике, животне средине и просторног планирања, културе, за НИП, за Косово и Метохију, вера, дијаспоре и људских и мањинских права.

Повезане вести:

Седница Скупштине Србије

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво