Вучић за РТС: Неће Србе на Космету нападати ни НАТО ни Црна Гора

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да Србе на Косову и Метохији неће нападати ни НАТО ни Црна Гора, истичући да за то постоји више разлога. Напомиње и да Србија не жели да улази ни у какве војне савезе, па ни у НАТО.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а у Дубровнику, рекао да је за Србију најбоље да на изјаву црногорског министра – да би војска Црне Горе ратовала против Срба на Косову ако би то НАТО тражио – одговори ћутањем.

"Некада је боље прећутати и не давати коментаре на одређене изјаве, јер ако то учините, онда излазите из оквира пристојности уколико бисте били искрени и уколико бисте реаговали на адекватан начин", навео је Вучић.

Истиче да је најбоље реаговати ћутањем и да то "довољно говори и српском народу у Црној Гори, али и српском народу ма где он да живи".

"Неће Србе на Косову и Метохији нападати ни НАТО ни Црна Гора и не само зато што имамо потписане споразуме и уговоре, и коректне, веома добре односе са Кфором односно НАТО-ом, већ због још неких разлога, а они нека добро размисле који су то разлози", рекао је Вучић у Дубровнику, где је разговарао са хрватском председницом и учествовао на Самиту земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Пред састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, Вучић је истакао да очекује да тема разговора буду односи Београда и Приштине, као и да врло брзо очекује наставак дијалога у Бриселу.

"То мора да се догоди, то је у интересу нас и Албанаца. Наш интерес је пре свега да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, да њима помогнемо, да им обезбедимо сигурност и стабилост, а Албанци мислим да имају друге разлоге у овом тренутку", рекао је Вучић и навео да нема потребе да објашњава њихове разлоге.

Упитан о изјави Федерике Могерини, која је рекла да јој је жеља да се земље Западног Балкана и земље на прагу ЕУ, прикључе идеји о европској одбрамбеној структури, Вучић је рекао да му она о том питању још ништа није рекла. Истиче да Србија не жели да улази ни у какве војне савезе, па ни у НАТО.

"Ми желимо да имамо добре односе са њима и то је све. Имамо своју војску и армију, којом желимо да осигурамо и небо и земљу, и наше реке, језера, све оно што Србији припада, сваки педаљ њене територије. Имаћемо довољно снаге да сачувамо и одбранимо своју земљу, а оно што ме највише радује и највише доприноси снажној одбрани у будућности јесте наша добра економија", каже Вучић.

Истиче да ће Србија имати највећи суфицит од 1945. године – између 270-280 милиона евра и то, како је нагласио, без иједне приватизације. У томе је, како каже, "свим срцем и свом снагом учествовао".

"На крају шестог месеца суфицит ће бити минимално 32,5 милијарди. Требало је да буде 600-650 милиона евра дефицит. То су одлични резултати. Раст нам је у мају изванредан, за разлику од прва три месеца где смо се мучили, посебно због струје и рударства. Сада је рударство кренуло, прерађивачка индустрија такође. То је оно што јача и нашу одбрану, и животни стандард грађана и то је оно што је најважније", напомиње председник Србије.

Упитан да прокоментарише то што поједине земље региона нису благонаклоно реаговале на његову идеју о јединственом тржишту, Вучић је истакао да на то никога неће да тера.

"Људи, хоћете–хоћете, нећете–нећете, нико на то неће да вас тера. Ја мислим да је то добро и то би више значило њима него Србији. Никада није довољно инвеститора и никада нисте задовољни, али ми их привлачимо више него што их они привлаче", рекао је Вучић.

Навео је да би то тржиште имало 20 милиона људи, али да ако то неко не разуме и неће, не мора да прихвати.

"Не морате да се показујете и глумите велике јунаке и изјављујете: 'Јао, неће проћи Вучићу ова идеја, то је он поново за неку нову Југославију, то су те Титове идеје'... Не, нису. Моја идеја је била заснована на рационалним, економским елементима, видео сам да се свима допала у Европској унији. Не свиђа вам се, немојте да прихватите, хвала лепо, до виђења, само немојте да нас бијете и да нам претите. Само ми да сарађујемо и имамо најбоље могуће односе", рекао је Вучић.

То је, додаје, поштен и одговоран приступ, а Европа нека каже шта мисли о томе.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара