Приштина – највише мандата за "ратно крило", потврђена посланичка места Српској листи

Према коначним резултатима косовских избора, ниједна коалиција нити странка није добила више од 35 одсто гласова, па не може сама да формира владу. Коалиција Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Инцијативе за Косово, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај, освојила је на изборима 11. јуна највише мандата и у косовском парламенту ће имати 39 од 120 посланичких места. Српској листи је потврђено девет мандата.

Косовска централна изборна комисија објавила је коначне резултате превремених парламентарних избора.

На првом месту је коалиција око ДПК, а на другом месту је покрет Самоопредељење са 32 посланика; на трећем коалиција Демократског савеза Косова, Алијансе ново Косово и Алтернативе са 29 места у косовском парламенту.

На четвртом месту је Српска листа са девет манадата. 

Потврђивање резултата избора ће бити након што прођу рокови за жалбе.

Након проглашавања коначних резултата, у року од 24 часа политички субјекти који нису задовољни резултатима јер сматрају да су оштећени имају право да се жале панелу ЦИК-а.

Рок за жалбе почео је да тече у 14 часова, а Централна изборна комисија има 72 сата да на жалбе одговори.

Странкама се, ако су незадовољне, даје рок од 24 сата да жалбе поднесу Врховном суду, који има 72 сата да на њих реагује.

Жалбе неће променити редослед коалиција и странака у добијеним мандатима. Међутим, могу да промене редослед кандидата за посланике. То се односи и на Српску листу, јавља дописник РТС-а.

Ненад Рикало, члан Централне изборне комисије, каже да ће Српску листу у косовској скупштини, према садашњим резултатима, представљати Саша Милосављевић, Јасмина Живковић, Јелена Бонтић, Зоран Мојсиловић, Миљана Николић, Верица Ћеранић, Срђан Митровић, Игор Симић и Бранимир Стојановић.

"Могу да кажем да су још три кандидата – Сретен Ивановић, Славко Симић и Јасмина Дедић – врло близу овим кандидатима. Значи, ради се о пар десетина или 100-150 гласова, што је у пракси релативно мали број који може да се додатним пребројавањем, односно изменом и убацивањем тих података са записника дође до промена. Неких 12 кандидата равномерно конкурише на тих девет места", рекао је Рикало.

Истиче да у коначне резултате нису уопште убачени гласови са неких бирачких места на северу Косова и Метохије, па предстоји да се то уради.

"Имамо једну врло битну ситуацију, да је преко хиљаду условних гласова са севера Косова поништено, зато што се гласачи наводно не налазе на бирачком списку. Ради се о праву људи да гласају са српским документима, где је исписан матични број са 13 цифара, који је исписан у условној коверти са местима за 10 цифара. У центру за пребројавање су то по аутоматизму одбијали. Српска листа ће се жалити и на ту ситуацију, јер то је хиљаду реалних гласова који имају право да се преброје. Уочили смо неке неправилности на различитим бирачким местима и оне ће бити предмет жалбе Српске листе", рекао је Рикало.

Жалбе, ако их буде, могу да помере потврђивање коначних резултата избора за седам до осам дана, и тада ће се прецизно знати ко ће представљати Србе у новом сазиву косовске скупштине.

Тек након одлучивања о жалбама, ЦИК потврђује резултате избора, након којих најкасније у року од 30 дана треба да се одржи конститутивна седница косовске скупштине, на којој треба да буде изабран председник и потпредседници скупштине.

После одржавања конститутивне седнице, косовски председник има право да одреди мандатара за састав владе. Скупштина бира премијера док је у његовој искључивој надлежности именовање министара и заменика министара.

За избор косовског премијера потребан је најмање 61 глас, што у овом тренутку ниједна од коалиција или странака нема.

Уколико мандатар за састав владе не добије већину, косовски председник у року од 10 дана именује другог кандидата, после чега се процедура понавља. Уколико се ни тада не изабере влада, онда се расписују нови избори.

У овом случају, косовски председник може дати Рамушу Харадинају мандат за састав владе, али уколико он не успе да добије већину, председник има дискреционо право да одлучи о другом кандидату за мандатара. Нејасно је да ли ће други кандидат бити из Харадинајеве коалиције или може бити и било ко други ко има потребну већину, у овом случају можда Аљбин Курти.

Иначе, на превременим парламентарним изборима је гласало 750.000 грађана, односно 42 одсто уписаних, док је на бирачким списковима било 1.872.000 уписаних гласача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи