"Србија центар Западног Балкана и острво безбедности"

Тренутак је да се удахне нови живот сарадњи ЕУ са Западним Балканом, поручио је бивши аустријски дипломата Волфганг Петрич на конференцији "Нова међународна реалност – изазови и перспективе". Важно је да се народу пружи прилика да се изјасни о значајним питањима, нарочито војним, рекао је посланик Државне думе Сергеј Железњак.

Бивши аустријски дипломата Волфганг Петрич je рекаo да је Србија центар Западног Балкана и мотор који је потребан за развој сарадње, оценивши да је интеграција на локалном и регионалном ниову једини начин да земље у региону постану јаче и на европском нивоу.

Петрич је на конференцији "Нова међународна реалност – изазови и перспективе", рекао да је сада тренутак да се удахне нови живот сарадњи ЕУ са Западним Балканом, јер једино сарадња може довести до развоја региона.

"Деведесетих је ЕУ или тада Европска комисија покушавала да извезе одређен сет вредности, правила, прописа који би могли да помогну земљама бивше Југославије да поново изграде друштва и државе земље која се распала. Сада након много година, треба да се вратимо на ситуацију где је Европа идеја једнаких држава у унији и да то буде наш циљ", рекао је Петрич.

Рекао је да су мигрантска криза 2015, као и економска и криза идеје ЕУ спречавали развој Уније и утицали на земље Западног Балкана.

"Мигрантска криза је показала колико је важна сарадња и европски дух. Виталност идеје ЕУ се одржала, постоји економски пораст држава које су биле слабе тачке – Шпанија и Португалија, остаје још проблем Грчке за чије сам решавање оптимиста", навео је Петрич.

Он се осврнуо и на Берлински процес, рекавши да је то добра иницијатива и да жели да се по питању Балкана, отклони негативна конотација и да се регион емоционално прихвати.

"Мислим да једном када постигнете да се Балкан прихвата као на пример Скандинавија ту нема негативне конотације, да буде тако емоционално прихватање региона, али потребно је да то буде европски Балкан, важно је да успоставимо иста правила и начине на које поступамо једни према другима", рекоа је Петрич.

Железњак: Компликовани међуверски дијалози 

Посланик државне думе Руске Федерације, Сергеј Железњак рекао је да се на Балкану дефинише развој процеса у Европи, јер било каква нестабилност на Балкану отежава све интеграционе процесе који су у току у Европи.

"Кључни проблем нестабилности је то што још није дефинисана оцена војних активности на територији Балкана крајем 20. века. Важно је и што је Балкан платформа на којој се граде компликовани међуверски дијалози због близине Блиског Истока", рекао је Железњак.

Он је додао да сматра да је безбедност основа сарадње, и да пројекти попут "Велике Албаније" не смеју да се "подгревају" јер доводе до стварања нових проблема у региону.

Железњак је рекао да сматра да је задатак свих одговорних политичара да се одржава мир и да се не покрећу напетости у региону.

"Неодговоран однос према историјским догађајима попут Првог и Другог светског рата, могу довести до нове беде која би обухватила цео свет без изузетака. Зато је важно да на Балкану буде мир и да се подржава политика мира, помирења, толеранције и етничке и националне разноликости", навео је Железњак.

Истакао је да је Србија "острво безбедности".

"Србија је у много чему острво безбедности и пример за многе балканске земље како се може обнављати после трагичних догађаја, то мора да се подржава, било која сарадња не сме да крши вишевековне традиције, већ да их користи", рекао је Железњак.

Он је додао да је значајно развијање концепције која подразумева војну неутралност балканских држава, додајући да је значајно што Србија жели војну неутралност без обзира на притиске које трпи.

"У савременом свету нема много суверених држава, чињеница да Србија успева да одржи сувереност говори колико је одмерена и паметна политика која се води у Србији", нагласио је Железњак.

Он је рекао да би питања која се тичу Балкана требало да се разматрају на Балкану, а не у Вашингтону, Бриселу, Москви.

"Одлуке треба да доносе саме балканске државе, да се тако поштује суверенитет тих држава. Важно је да се народу пружи прилка да се изјасни о значајним питањима, нарочито војним, видимо да Црна Гора жели да избегне референдум када је у питању НАТО, али ако говоримо о демократским државама онда свакако питања која пресудно утичу на земљу морају да се решавају на нивоу народа, а не елита", рекао је Железњак.

Он је додао да је борба против тероризма прироитет и да се ту сва идеолошка неслагања стављају по страни.

"Терористима је свеједно какво је уређење, какве су партије у земљи они желе да униште сваку државу, јер су против цивилизације коју сви ми представљамо. Питања која се тичу претпостваке претње тероризмом морају тренутно да се доставе свим земљама које могу бити угрожене. У савременом свету врло је чудно мислити да можете себи обезбедити безбедност на рачун других, безбедност може бити само заједничка", закључио је Железњак.

На скупу је говорио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић који је истакао да крилатица на Балкану треба да буде "Балкан Балканцима" – што не значи изолационизам, већ повезивање са Западом и Истоком у корист грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво