Њујорк тајмс: Брнабићева на увреде узвратила да гледа у будућност

Кандидаткиња за премијерку Србије Ана Брнабић одлучно се суочила са противницима излагањем у Скупштини и у пркосном тону директно одговорила на увреде, рекавши да ће на нападе одговарати истином и чињеницама, а да пред собом има велике циљеве и да гледа у будућност, пише "Њујорк тајмс".

То је иначе други опширан текст који је Њујорк тајмс посветио избору премијера и Владе Србије за последња три дана.

Лист подсећа да је Запад поздравио као историјску одлуку председника Србије Александра Вучића да на чело земље први пут дође жена и особа која се отворено декларише као лезбијка.

У Србији, међутим, констатује Њујорк тајмс, конзервативни политичари ту одлуку сматрају делом "завере Запада", док су критичари с леве стране спектра и неки припадници ЛГБТ популације омаловажавали Брнабићеву као Вучићеву марионету.

Лист истиче да је Брнабићева у говору у Скупштини позвала посланике да јој се придруже како би модернизовали друштво, реструктурирали привреду, подржали младе предузетнике, зауставили одлив мозгова и обуздали јавну потрошњу.

Тај говор је и најдужи који је јавност досад чула од будуће премијерке, додаје лист и напомиње да је она после именовања углавном препуштала Вучићу да одговара на критике.

По Уставу Србије, премијер је моћнији од председника, али Вучићеви противници су убуђени да он жели да помери равнотежу моћи ка Председништву и да користи Брнабићеву за то, наводи њујоршки дневник.

Вучић је рекао да ће она наставити политику његове владе да Србију, која жели да уђе у ЕУ, трансформише у атрактивну дестинацију за директна страна улагања, али с именовањем Брнабићеве, Вучић ће имати готово потпуну конролу над институцијама у земљи.

Њујорк тајмс додаје и да је ентузијазам оних који су подржавали нову улогу Брнабићеве спласнуо када је предложила будуће министре, а од свих, како оцењује лист, "највише запањује" предлог да министар одбране буде "изразито проруски оријентисани" бивши министар рада Александар Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво