Вулетић о експозеу: Континуитет са претходном Владом

Социолог Владимир Вулетић рекао је за РТС коментаришући експозе мандатарке Ане Брнабић да се види континуитет у односу на прошлу Владу. Србија је изашла из зачараног круга бављења политичким питањима а економија је кључна и за претходну и за нову Владу, поручује Вулетић.

Владимир Вулетић је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да се континуитет види када је реч у сређивању стања у државној каси, и напомиње да је то био акценат и током мандата претходне Владе.

Вулетић истиче да дигитализација значи трећу технолошку револуцију. Како каже, ако Влада то покрене као што је наговештено, то ће дати ветар у леђа Србији.

Додаје да људи често не разумеју довољно шта значи када се прича о дигитализацији, а то је упоредио са преласком са пољопривреде на индустрију.

Вулетић каже да је економија кључна и за претходну и за нову Владу.

"Србија је испала из зачараног круга бављења политичким питањима и самим собом", наводи Вулетић и каже да су економска питања постала најважнија.

Сматра да би ова влада требало да као приоритет има улазак у ново технолошко доба јер се без тога не може појмити даљи развој Србије.

У том смислу, Вулетић истиче и неопходност промене схватања образовања које мора бити целоживотно.

"Ново доба подразумева да се читавог живота морате образовати", наводи Вулетић.

Говорећи о политичким питањима, Вулетић каже да и ту постоји континуитет када је реч о регионалној стабилности и односу према великим силама.

Додаје да постоји линија независности која значи добре односе са Западом и Истоком, али напомиње да постоји и ново министарство које значи подизање нивоа односа према ЕУ.

Када је реч о министарству заштите животне средине, Вулетић додаје да је екологија важна јер су климатске промене нешто за шта морамо да будемо припремљени. Каже и да је током процеса приступања ЕУ највише правила која се тичу области екологије.

Владимир Вулетић каже да ће највећи изазов за Ану Брнабић бити да се стишају "непринципијелна и бесмислена" оспоравања легитимитета.

Наводи да се центар моћи помера из Владе у Скупштину, а напомиње да је за демокатски развој важно да ослонац моћи буде у парламенту.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво