Столтенберг са српским новинарима: Приметне руске активности на Западном Балкану

Верујем да Србија може да сарађује са Русијом на начин да сачува интегритет друштва у односу на било који спољни утицај, каже генерални секретар НАТО-а. Истиче да је Србија независна нација са правом да одређује своју будућност.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је у Бриселу да апсолутно поштује војну неутралност Србије и да очекује наставак добре партнерске сарадње Алијансе са новом владом у Београду.

Столтенберг је, на састанку који је организовао за новинаре из Србије, нагласио да верује да Србија и у односима са Руском Федерацијом може да сачува свој интегритет.

"НАТО врло цени партнерство које има са Србијом. Сам сам више пута посетио Србију, састао се са тадашњим премијером Александром Вучићем. Делегација НАТО-а је била на његовој инаугурацији. Сада очекујемо наставак такве сарадње са новом премијерком Аном Брнабић. Неки од најближих партнера НАТО-а су такође војно неутралне земље као што су Шведска и Финска", навео је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а је поновио да Алијанса колико поштује одлуку сваке земље да буде чланица тог војног савеза, толико поштује и одлуку оних земља које остају војно неутралне.

"То је суверено право сваке суверене државе, а Србија јесте независна нација са правом да одређује своју будућност", каже Столтенберг.

Упитан за однос НАТО-а према војним вежбама које Србија организује са Русијом Јенс Столтенберг оцењује да је то "одлука Србије", а да је НАТО ту да "поштује одлуке Србије и демократске процесе у земљи".

Столтенберг је додао да је и Норвешка, док је он био њен премијер, имала војне вежбе са Русијом.

Истовремено, генерални секретар НАТО-а каже да су приметне руске "активности на Западном Балкану".

Оцењује да свака нација има право на "отворен и дипломатски" дијалог, али да има примера где "Русија покушава да утиче на политичке процесе" у региону као што је био случај са покушајем пуча у Црној Гори.

"Верујем да Србија може да сарађује са Русијом на начин да сачува интегритет српског друштва у односу на било који спољни утицај", закључује Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а каже да је циљ Алијансе да се у региону Западног Балкана очува мир и да се избегну већ виђене ситуације које су у прошлости донеле велике патње за народ у региону.

"НАТО је помогао да се окончају два рата на Западном Балкану. Сви напорно радимо како бисмо спречили да се нешто слично догоди у будућности. Ту поздрављамо сарадњу коју имамо са Србијом и оним државама региона које су одлучиле да постану чланице наше алијансе", каже генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг каже и да се одлука о преласку са косовских безбедносних снага на војне снаге Косова може донети само уз поштовање устава и свеобухватни договор у парламенту у коме учествују и странке различитих националних група на Косову.

На питање српских новинара који је његов став када је реч о НАТО бомбардовању Србије и Косова током сукоба 1999. године пројектилима са осиромашеним уранијумом, Јенс Столтенберг каже да "не може да одговори на то питање јер није био у НАТО-у 1999. године".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво