АП и Ројтерс о Ани Брнабић

Прва српска премијерка заложила се данас за реформу образовања и дигитализацију државне управе како би приближила државу чланству у ЕУ, истиче "Ројтерс" у извештају из Београда. Америчка агенција АП пренела је да је мандатарка Брнабић истакла да је циљ њене будуће владе чланство у Европској унији, као и модернизација земље.

Ана Брнабић, кандидат за премијера, представила је у једночасовном говору програм и састав своје владе, а очекује се да добије подршку више од 150 посланика владајуће коалиције у парламенту који има 250 места, преноси Ројтерс.

Брнабић, која је и први премијер која се јавно декларисала као геј, изабрана је, како наводи британска агенција, од стране моћног председника Александра Вучића, који је поднео оставку на место председника владе, како би преузео више церемонијалну улогу, а након што је победио на председничким изборима одржаним у априлу.

"Чланство у ЕУ остаје наш главни задатак", рекла је Брнабић додајући да ће њена влада радити на јачању веза са Москвом, настављајући тако "деликатно балансирање" између истока и запада.

Брнабић, која је у Вучићевом кабинету била задужена за државну управу, именовала је Ненада Поповића, познатог бизнисмена са јаким везама у Русији, за једног од њених министара.

Ројтерс цитира речи Брнабић да ће приоритети бити реформа образовања и дигитализација, која ће поједноставити државне административне услуге и смањити чекања.

"Морамо да гледамо у будућност", рекла је Брнабић и додала да ће се њена влада фокусирати и на достизање просечног економског раста од 3.5 одсто годишње, али и да ће се бавити и заштитом животне средине, укључујући производњу струје из обновљивих извора и контроле отпада, који су кључни елементи елементи у плановима те балканске државе на путу ка ЕУ.

"Рачунам на подршку председника Вучића", рекла је Брнабић која није члан ни једне политичке партије. 

Ројтерс оцењује и да аналитичари виде избор Брнабићеве као потез да се удовољи Западу, који већ годинама инсистира на побољшању права хомосексуалаца у конзервативним друштвима широм Балкана, али и да ће стварна моћ остати у рукама Вучића.

Како се наводи, јачање правног система, како би се осигурало да правосуђе нема политичког утицаја је кључни корак за напредак Србије ка чланству у ЕУ.

АП: За Брнабић приоритет чланство у ЕУ, модернизација

Америчка агенција АП пренела је да је мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изнела експозе пред посланицима Народне Скупштине у ком је истакла да је циљ њене будуће владе чланство у Европској унији, као и модернизација земље.

АП наводи да је Брнабић посланицима поручила да ће влада коју ће предводити имати "избалансирану" спољну политику и да ће се залагати за добре односе са Русијом, Кином и САД.

Америчка агенција констатује да је у саставу нове владе, који је предложила Брнабић, остала већина министара из кабинета Александра Вучића.

Очекује се да ће парламент о избору нове владе гласати ове недеље и да ће, ако буде потврђена, Брнабић постати прва жена премијер Србије која се отворено декларисала као геј, наводи АП.

Када је председник Србије Александар Вучић номиновао Ану Брнабић, која се школовала у САД и Британији, да га наследи на месту премијера, то је виђено као његов покушај да умири забринутост Запада да се Србија сувише приближава Русији упркос прокламованом циљу приступања ЕУ, поново истиче америчка агенција. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво