Дачић: ЕУ треба да држи врата отворена, Влада наставља реформе

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са потпредседником белгијске владе и министром иностраних послова Дидијеом Рејндерсом, са којим се сагласио да су билатерални односи две земље добри, а да постоји простор за њихово унапређење, посебно када су у питању економска сарадња и повећање трговинске размене. Тема састанка био је и наставак реформи и европски пут Србије.

Ивица Дачић је истакао задовољство због посете министра Дидијеа Рејндерса и прилике да размене мишљења о билатералним односима и могућностима за њихово унапређење, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Рејндерс је поновио подршку европским интеграцијама Србије и истакао спремност Белгије да нам на том путу помогне. Он је пренео заинтересованост белгијских инвеститора за учешће у великим инфраструктурним пројектима у Србији, наведено је у саопштењу.

"Хоћу да захвалим Ивици на овој топлој дободошлици, да кажем врелој добродошлици пошто је овде веома топао дан. Ми имамо веома добре билатералне односе и покушавамо и даље да ојачамо нашу сарадњу. И што се тиче инвестиција, 'Делез' је била једна ефикасна инвестиција у Србији и желимо да наставимо да доприносима на тај начин", рекао је белгијски министар.

Навео је да се нада да ће нова влада наставити реформе и учинити много тога у различитим областима.

Министар Дачић је, на прес-конференцији након састанка са Рејндерсом, изразио очекивање да ће ЕУ држати отворена врата за улазак у Унију, јер је то корисно за смиривање нестабилности и тензија на Балкану. Нагласио је да Србија жели да буде извозник регионалног мира и стабилности, али и европских вредности које су важне да се у Србији примењују због наших грађана и будућности Србије и целог региона.

Рекао је и да је његов гост био последњи пут у посети Србији 2013. године и да је имао прилике да види колико се тога променило у Србији у том периоду.

"Могао је да види колико је Србија напредовала у европским интеграцијама, колико је промењен њен међународни положај, колико је напредовала када је реч о економским реформама, и колико је данас лакше долазити у Србију и разговарати о неким темама него у тим годинама", објаснио је Дачић.

Указао је да су билатерални односи Белгије и Србије добри, али да би могли бити још бољи.

Дачић је подсетио да је Белгија једна од земаља са којом имамо дуге дипломатске односе, да је 2016. обележено 130 година дипломатских односа, а и указао да су обе земље претрпеле тешку судбину у Првом светском рату, јер су највише страдале.

"Белгија је данас земља у којој се налази седиште ЕУ. Сви тежимо ка ЕУ и драго нам је што Белгија свесрдно подржава Србију на европском путу, редовно даје сагласности за отварање нових поглавља. Ми ћемо наставити са реформама... јер је то у интересу саме Србије и њених грађана", поручио је Дачић.

Госту из Белгије, како је указао, пренео је да ће Влада Србије бити формирана веома брзо, до краја недеље у сваком случају, и да политички циљеви остају исти, али и да има доста простора за сарадњу две земље.

Дачић је указао да је трговинска размена прошле године била на рекордном нивоу са 560 милиона евра, што је раст од 20 одсто у односу на 2015.

Истовремено, додао је да, када се гледају статистике о страним инвестицијама, често не може да се види из које земље долази капитал, а као пример је навео улагање "Делеза" у Србији, које се води као луксембуршко-холандско инвестирање, од око милијарду евра.

Рајндерс је рекао да постоји интересовање из Белгије за улагање у област енергетике, као и да је та земља спремна да улаже у "прелепи пројекат 'Београд на води'".

Подсетио је да су две земље пре три године почеле обележавање стоте годишњице од почетка Првог светског рата, и да је и идуће године планирано више манифестација, као и заједничког обележавања страшне трагедије која је погодила овај континент.

Истакао је да Белгија подржава процес реформи у Србији, не само зарад процеса приступања и прикључивања ЕУ, него зато што је потребан за грађане Србије.

Додао је да Белгија мери увек успех на основу заслуга појединачних земаља колико је напредак направљен.

"Што се тиче регионалне интеграције она је важна, као и Берлински процес, који има за циљ тешње повезивања региона у свим областима. Имамо у томе експертизу и знање јер је Бенелукс створен пре ЕУ. Ми смо сарађивали и зашто не би постојала таква врста сарадње и у региону Западног Балкана. Кроз регионалне интеграције лакше се решавају отворена билатерална питања", подвукао је Рејндерс.

"Косово није ни поднело захтев за пријем у Унеско"

Дачић je на конференцији рекао да Србија, у вези са евентуалним пријемом Косова у Унеско, не седи скрштених руку и указао да јужна српска покрајина није ни поднела захтев за чланство, јер се плаши да ће поново бити одбијена.

Указао је да не може да одговара на питање шта предузима Србија с тим у вези, како не би другој страни дала до знања шта ради на томе.

"Не седимо скрштених руку. Какав би био министар спољних послова када би рекао шта радимо на томе. Није моје да причам шта радимо, већ какав је резултат. Косово се није ни пријавило за чланство. Није поднело захтев зато што се плаше да ће опет бити одбијени", подвукао је Дачић.

"Многи питају шта радимо око чланства Косова у Унеску, а сумњам зашто питају, треба да кажем које су земље обећале да неће гласати за Косово. То нећу да кажем", нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да је то тема сваког његовог разговора, па и овог са Рејндерсом.

"Не могу да причам о далај лами и Тибету, већ о нашим проблемима", истакао је Дачић, наводећи да земљама које су признале Косово објашњава зашто не би ваљало да Косово постане чланица међународних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи