Чека се предлог мандатарке за састав нове Владе

После усвајања измена Закона о министарствима, којим је предвиђено да нова влада има 18 ресора, мандатарка Ана Брнабић треба парламенту да упути писани предлог са именима министара у новој влади.

Након добијања предлога, председница парламента Маја Гојковић заказаће посебну седницу Скупштине на којој ће мандатарка Ана Брнабић представити експозе и састав нове владе.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић раније је рекао да је план да се та седница закаже у среду, и вероватно да се у четвртак изабере нова влада, чиме би се поштовао рок за њен избор који истиче 30. јуна.

Изменама Закона о министарствима предвиђено је да нова влада има два нова министарства – за заштиту животне средине и за европске интеграције.

По закону о влади, Скупштина бира владу на предлог кандидата за председника Владе.

Народна скупштина одлучује о избору Владе у целини, а за њен избор потребно је да гласа већина од укупног броја посланика.

Владу чине председник Владе, један или више потпредседника Владе и ресорни министри, а може имати и министре без портфеља.

Број потпредседника Владе и министара без портфеља одређује Народна скупштина при сваком избору Владе, на предлог кандидата за председника Владе.

Мандат Владе почиње да тече полагањем заклетве пред Народном скупштином која гласи:

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво