Дачић: О министрима ће предлог дати мандатар

Потпредседник Владе и лидер СПС-a Ивица Дачић рекао је да постоји потреба за оснивањем два нова министарства, да то није ствар коалиционих договора, без обзира ко ће бити на њиховом челу.

Ивица Дачић је у Новом Саду, где је присуствовао седници Форума жена СПС-а, рекао да ће нова министарства бити корисна за само функционисање владе, те да потребе за њиховим оснивањем намећу између осталог и европске интеграције, а то је да област заштите животне средине, односно екологије, има своје министарство.

"Са друге стране, постоји потреба и да европски послови, односно европске интеграције и претприступни фондови буду обједињени на једном месту", рекао је Дачић.

Према његовим речима, о томе ко ће бити на челу тих министарстава предлог ће дати мандатар.

"Ми смо разговарали о томе са председником СНС-а Александром Вучићем и ми очекујемо да ћемо имати четири или пет чланова владе и очекујемо да ће то мандатарка предложити", указао је Дачић.

Подсетио је да су на седници ГО СПС дефинисана имена будућих министара из редова СПС-а, а то су поред Дачића, Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић и Бранко Ружић.

"Уколико за министарство за екологију буде одређено да министар буде из Социјалистичке партије Србије, одредићемо још једно име", истакао је Дачић и додао да о томе одлучује мандатарка, а да они само дају предлог.

Дачић је рекао да СПС учествује у влади и да нема дилему како ће се односити према новој влади.

"Ми смо део владе, велико нам је задовољство што је наш заједнички кандидат Александар Вучић победио на председничким изборима и нас не интересују тактичка, кадровска питања, него нас интересује наша стратешка сарадња у будућности и у том смислу ме радује да се и СНС, а то је рекла Маја Гојковић, определио за стратешку, дугорочну сарадњу са СПС-ом", навео је Дачић и додао да су тиме отворена врата за продубљивање сарадње те две странке.

Како је оценио, много је постигнуто тиме што су СНС и СПС имали заједничког председничког кандидата.

"Тиме је подигнут ниво међусобног поверења и заједништва, тако да су сва питања кадровске природе споредна", истакао је Дачић и навео да очекује да ће влада бити формирана у току наредне недеље.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли ће евентуални изостанак подршке Јединствене Србије формирању нове владе имати утицај на однос унутар коалиције, Дачић је рекао да ће о томе још бити разговора.

"Чули сте ставове председника ЈС Драгана Марковића и ставове председника Александра Вучића, наравно да би било добро да сви подрже Владу Србије, али, са друге стране, Драган Марковић је рекао да његова подршка влади и Вучићу у смислу законодавне активности није доведена у питање", навео је Дачић.

На питање новинара, Дачић је рекао да Славица Ђукић Дајановић неће бити на челу министарства здравља.

СПС: Жене да представљају политичку снагу

За Социјалистичку партију Србије је веома важно да жене буду организоване и да представљају политичку снагу, рекао је Дачић.

Присуствујући седници Форума жена СПС-а у Новом Саду, Дачић је рекао да је данас сазнао да у чланству те странке има више жена него мушкараца, те да борба за равноправност жена мора да се настави.

"Борба за слободе, права, за равноправност жена, никада не може да буде завршена, мора да се настави зато што има много области друштвеног живота у којима је битно да ти принципи и данас постоје", рекао је Дачић.

Подсетио је да данас у Европи између 10 и 20 одсто жене имају мању плату од мушкараца.

Напоменуо је да је покрет жена у историји био везан за социјалистичке и комунистичке партије, те да је чак и 8. март социјалистички празник који је прихваћен у целом свету.

Истакао је да му је веома драго што су у Србији неке ствари везане за област демографије и наталитета покренуте са мртве тачке.

"Славица Ђукић Дејановић је у Влади Србије, између осталог, задужена за ове области и радује ме што имамо резултате који показују да смо покренули све то са мртве тачке и да ове године имамо пораст рођених беба у односу на број умрлих", навео је Дачић.

На седници Скупштине Форума жена СПС-а, којој је присуствовало руководство те странке, Форума Славица Ђукић Дејановић реизабрана је на ту функцију, а том приликом је поручила да ће Форум и даље радити на оним задацима на којима су радили и до сада, у интересу грађана и грађанки Србије.

"Бавићемо се темама из културе, из сфере социјалних питања, темама које се тичу животне средине, о забрани дискриминације, то су наше теме и на њима ћемо радити окупљајући све грађане и грађанке, без обзира на то којој политичкој опцији припадају", рекла је Ђукић Дејановићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво