"Веома важни нормални односи у региону"

Предсеница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић рекла је за РТС да предлог да се оснује посебно Министарство за европске интеграције потврђује да је Србија посвећена том процесу и да жели у пуном капацитету да се том темом бави. Веома важно је успоставити нормалне односе који ће омогућити свима у региону да економски напредујемо и једни другима помогнемо на економском путу, истакла је Јоксимовићева.

У ретким тренуцима када су говорили о Закону о министарствима, посланици су јуче полемисали о потреби оснивања новог, задзженог за европске интеграције. Део опозиције противи се том министарству јер се противи и европском путу, а аргумент осталих опозиционих представника је уштеда.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић рекла је да је порука изузетно важна.

"У фази интензивних преговора са ЕУ у којој се налазимо с обзиром на отварања поглавља која би требало да се интензивирају у наредном периоду још више, изузетно је важна порука да Србија изузетно посвећена преоцесу европских интеграција, да жели у пуном капацитету да се бави овом темом и да ће оснивањем Министарства за европске интеграције све расположиве капацитете окупити у један центар који ће се координисано бавити активностима које су везане за даљи процес европских интеграција", рекла је Јоксимовићева.

Што се тиче трошкова, чини ми се да онако како је најављено да ће Канцеларија која се до сада бавила неким од ових послова заправо постати интегративни део Министарства, али Влада жели да покаже значај и важност ове теме као и жељу да се у удућем периоду на адекватан начин, на највишем нивоу овим темама и бави, рекла је Јоксимовићева.  

Финансије у овом случају нису кључна тема, кључна тема је посвећеност Србије стратешком спољнополитичком циљу, рекла је председница Центра за спољну политику.

"Како је недавно једна званичник Немачке рекао за њих - они немају више времена за замор проширењем, тако се чини да и ми немамо времена за замор интегративним процесима, већ пуним капацитетима се морамо кретати напред како би наши партнери у ЕУ схватили нашу снагу и жељу да се што брже крећемо ка пуноправном чланству", објаснила је Јоксимовићева.

Говорећи о билатералним састанцима на свечаности у Палати "Србија", Јоксимовићева је рекла да ниво гостију из региона говори у прилог томе да постоји јасна свест у региону да без јачања билатералних односа нема јачања региона у целини.

"Дакле, веома важно је успоставити нормалне односе који ће омогућити свима у региону, пре свега, да економски напредују а затим да једни другима помогнемо на европском путу", истакла је Јоксимовићева.  

Ако говоримо укупно у региону, како каже Јоксимовићева, прошли смо кроз турбулентно време, великих успеха и падова у међусобним односима али чини се да смо овог пута чули охрабрујуће тонове везне за све сусрете са лидерима из региона, али када говоримо о Хрватској важно је рећи да билатералне спорове треба решавати на билатералном нивоу.  

"Прошли смо кроз фазу у којој је Хрватска у неколико наврата покушала да блокира безуспешно пут Србије ка ЕУ, што је наишло и на отпор и у самој ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

Подсетила је да је до сусрета између Колинде Грабар Китаровић и тада мандатара за састав Владе Александра Вучића дошло пре годину дана када су излистани одређени проблеми који се налазе на дневном реду и више од десет година.

"Чини се да је од тада, без обзира на појачану реторику, дошло до некаквих помака, а мислим да ће после овог сусрета, доћи до неких конкретних мера, које ће помоћи да она нерешена питања која стоје на дневном реду, крену да се једно по једно полако решавају. Том пакету бих додала и спомињање питања решавања граница са БиХ, питање разграничења и са Хрватском и БиХ чини се да полако долази на дневни ред и мислим да су то позитивне најаве као и теме које се односе на нестале, и све што наше односе оптерећује", каже Јоксимопвићева.  

"Ови сусрети дају наду да овог пута неће доћи до тако негативних тонова без обзира на емотивност и да ће остати рационални ниво комуникације", закључила је Јоксимовићева.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи