Вучић: Односи Србије и Хрватске кичма односа у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за ХРТ да су односи Србије и Хрватске увек били кичма односа у региону и навео да жели да са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић у наредних шест месеци разговара о отвореним питањима.

"Мислим да су наши односи увек били и увек ће бити кичма односа у целом региону. Председница Грабар Китаровић и ја договорили смо се да ћемо се наћи и два-три проблема покушати да решимо у идућих шест месеци", рекао је Александар Вучић у интервјуу Хрватској радиотелевизији, након јучерашње свечаности.

Вучић је навео да је изузетно задовољан што је хрватска председница Грабар Китаровић била на свечаности поводом његове инаугурације.

"То је од великог значаја за наше односе. Тиме се показало поштовање према Србији, а и велико поштовање које Република Србија има према Републици Хрватској", рекао је Вучић.

Пренео је да је са хрватском колегиницом договорио да разговара о одређеним проблемима и покуша у наредних шест месеци да их реши.

"Ми смо спремни да разговарамо о несталим особама, којих и даље много има на обе стране, да решавамо све проблеме и око функционисања правосуђа у региону, као и на било ком нивоу, отварамо сва питања, па тако и уређења граница на Дунаву. Важно је да имамо отворене дијалоге и показујемо поштовање, разумемо ставове једни других", рекао је Вучић.

Изразио је наду да ће, без обзира на предстојећу годишњицу "Олује", бити нешто мање тензија него прошле године.

Истакао је да свако смањивање тензија представља конкретно решавање проблема.

Указао је на то да су постојали људи који су били затварани на одређеним деловима територије Србије, а да је наша земља спремна да дозволи да се обиђу та места.

"Надам се да ћемо успети да решимо део питања несталих особа, како за Хрвате, тако и Србе. Мислим да су то ствари које можемо да решимо у наредних шест месеци", истакао је Вучић додајући да је то помак у односу на претходни период.

Упитан за "Агрокор", Вучић је рекао да то у српско-хрватским односима није политички проблем, али да сматра да је велики проблем и да две земље морају да виде како год могу да смање тешке евентуалне последице које могу настати могућим одласком у стечај овог концерна.

ХРТ је овај интервју емитовао у Дневнику у 19 сати, истичући да је реч о првом интервјуу председника Србије након јучерашње свечаности.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара