Завршена расправа о изменама Закона о министарствима, у понедељак о амандманима

Посланици Скупштине Србије расправљали су о Предлогу измена и допуна Закона о министарствима, који предвиђа оснивање два нова министарства – екологије и европских интеграција. Расправу у Скупштини обележила је жустра полемика о броју ресора у Влади, о мандатарки Ани Брнабић, као и о јучерашњој свечаности поводом инаугурације.

22.50 - После скоро 12 сати, парламент завршио начелну расправу о изменама Закона о министарствима. У понедељак ће посланици размотрити 131 амандман.

21.30 - Како би спречио да се полемика шефа посланика СНС и посланице СРС, Александра Мартиновића и  Вјерице Радете претвори у лични обрачун, председавајући Верољуб Арсић одредио петоминутну паузу.

19.40 - У понедељак на крају дана гласаће се о изменама Закона о министарствима, јавља репортер РТС-а из парламента.

18.40 - Посланици опозиције најавили да неће подржати измене Закона, али већина њих сматра да треба да постоји ново министарство за заштиту животне средине.

15.25 - Посланици наставили седницу Скупштине Србије након паузе.

14.15 - У Скупштини Србије одређена је једночасовна пауза, а седница ће бити настављена у 15.15.

10.50 – Почела расправа о Предлогу измена и допуна закона о министарствима.

10.35 – Полемика посланика Радослава Милојичића и Немање Шаровића са председницом парламента Мајом Гојковић о пословнику.

10.10 – Александар Мартиновић образлаже Предлог измена и допуна Закона о министарствима.

10.10 – Почела седница Скупштине на којој ће посланици расправљати о изменама закона о министарствима. Присутна су 134 народна посланика.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић изјавио је образлажући Предлог измена и допуна Закона о министарствима да ће те измене и избор нове владе на челу са Аном Брнабић омогућити даљи развој Србије у свим областима.

Измене закона је, каже, формално он предложио, али иза тог предлога суштински стоји 129 посланика са листе "Александар Вучић – Србија побеђује" и политички савезници и пријатељи СНС-а, који ће гласати не само за закон, него и за нову владу на челу са Аном Брнабић која треба да буде избарана следеће недеље за премијера.

Говорећи о изменама закона, Мартиновић је рекао да су две најважније – а то су формирање новог министартсва за заштиту животне средине и министарства за европске интеграције.

СНС, каже, сматра да и те како има разлога да се формира посебно министарство за заштиту животне средине и да Србија још активније ради на том плану.

"Колико је то битно говори чињеница да се климатске промене одражавају и на Србију и имају негативне последице на нашу пољопривреду, али и на здравље људи", навео је Мартиновић.

Предложено је, наводи, и да се формира министарство за европске интеграције, подсетивши да су до сада ти послови били у надлежности министарке без портфеља Јадранке Јоксимовић и Канцеларије за европске инеграције.

Оштра расправа о броју ресора

Док су посланици владајуће коалиције поздравили формирање два нова министарства, део опозиције оштро је критиковао оснивање министарства за европске интеграције. Посланици опозиције најавили да неће подржати измене Закона, али већина њих сматра да треба да постоји ново министарство за заштиту животне средине.

Расправу у Скупштини обележила је жустра полемика о томе да ли треба увећавати број ресора, а на критике дела опозиције о гломазној влади, шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић каже да неки изгледа имају проблем са "политичком амнезијом".

Поводом критика посланика Ђорђа Вукадиновића на гломазну владу, те формирања министарства за европске интеграције, али не и министарства за КиМ, Мартиновић наводи да је прва влада Војислава Коштунице имала 22 члана и 19 министарстава, у време кад је постојала државна заједница СЦГ, а да је друга његова влада била још гломазнија.

Оценио је да је на граници политичког лицемерја да "крокодилске сузе" над КиМ роне "велики браниоци КиМ" и "велики противници ЕУ", упитавши их колико њихове деце живи у земљама ЕУ, колико их има станове у Паризу, Берлину, Риму, Бечу, Лондону.

На наводе да би разумео да је са овако предложеним изменама изашао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, али не и садашња владајућа коалиција, реаговао је Јовановић који каже да се борба за српски народ на КиМ води европеизацијом Србије, а не њеном косовизацијом.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић честитао је владајућој коалицији данашну "геј параду", наводећи да ће влада бити "влада ЕУ у Србији", те да су Двери против "скандалозног" министарства за европске интеграције.

Обрадовић је изјавио да је Србији потребно министарство за европске дезинтеграције а не интеграције, јер "ако нисмо ушли у ЕУ за 17 година, нећемо ући ни за 117 година".

Мирослав Алексић из посланичког клуба СДС-а каже да неће подржати тај закон наводећи да је председник Александар Вучић најавио да ће влада имати два премијера, те да тога нема у закону.

Алексић оцењује да у овом закону има политичког компромиса, да су ресори подељени по феудима, да коалициони партнери добијају свако своју област.

ЛДП сматра да је потребно да се оснује министарство за заштиту животне средине јер, како каже лидер те странке Чедомир Јовановић, грађани живе у "темпираној еколошкој бомби".

Када је реч о министарству за европске интеграције, Јовановић оцењује да је то врло озбиљно и осетљиво питање јер су неке земље имале такво министараство и да то није било најсрећније решење.

Јован Јовановић из посланичког клуба самосталних посланика каже да се укидањем Канцеларије за европске интеграције и основањем министарства за европске интеграције уводи политизација стручних послова.

Јовановић, као и посланица ДС-а Гордана Чомић, сматра да министар за европске интеграције треба да буде и потпредседник владе.

Ђорђе Милићевић из СПС-а каже да "ово није резултат политичке трговине ни политичких договора, већ резултат реалних потреба да би имали ефикаснију и боље уређену државу".

Лидер радикала Војислав Шешељ каже да посланици СРС-а немају ништа против да се уведе министарство за заштиту животне средине, али да је невероватно да се тражи оснивање министарства за европске интеграције.

Наводећи да се послови тог министарства односе на координацију, праћење и извештавање о процесу придруживања ЕУ, Шешељ каже да то праћење и новинари могу да раде, упитавши зашто да то ради министарство.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић каже да разуме Шешељеву логику јер је он против ЕУ, те зато покушава да банализује закон, наводећи да је задатак новог министарства да учини све што је до Србије да једнога дана уђе у ЕУ.

Полемика о мандатарки Ани Брнабић

Расправу у Скупштини Србије обележила је и полемика о мандатарки Ани Брнабић, као и томе ко ће заправо бити премијер.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић каже да добијамо четврту владу Александра Вучића, на челу са "лажним мандатаром, маском, икебаном Аном Брнабић".

На упозорење председнице парламента Маје Гојковић да не вређа манадатара, нити било кога у сали и ван ње, Обрадовић каже да је веома тешко увредити мандатара ако је мандатар "двоглав", ако политички део води Ивица Дачић, а економски Ана Брнабић.

Обрадовић каже и да власт организује не једну, већ две геј параде у Београду и да је то слика "хомосексуалног лобија који влада Србијом на челу са Александром Вучићем".

На излагање Обрадовића реаговао је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић који је поручио да само "безглав" човек може да каже да ћемо имати "двоглавог премијера".

Мирослав Алексић из посланичког клуба СДС-а каже каже да је једини разлог зашто ће Ана Брнабић бити премијер тај што ће "беспоговорно и покорно слушати" председника Србије Александра Вучића.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић, реагујући на наводе Алексића, каже да не постоје два премијера, ни два мандатара, него само један и то је Ана Брнабић.

На излагање Алексића реаговао је и посланик СНС-а Владимир Ђукановић који каже да би Алексић требало да се стиди, наводећи да Брнабићева своју фамилију, за разлику од неких, није запошљавала у локалним самоуправама, нити је уништила фабрике и предузећа.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да је за њега подједнако увредљиво када заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић назива колегиницу "политичком старлетом" само зато што је његов политички неистомишљеник, као и све оно што се чуло као критика кандидатуре Ане Брнабић.

"Док ми овде у скупштини неког жигошемо као лидера хомосексуалног лобија, на улици то неко доживљава као основу за насиље, којег је доста у нашем животу", каже Јовановић.

Посланик Демократске странке Србије Милан Лапчевић рекао је да неће подржати избор премијерке Ане Брнабић, а да њу не може да назове ни госпођом ни господином јер се није родно одредила.

Поводом навода Лапчевића, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић поручио је да је жалосно што један народни посланик изговара такве речи.

Гојковић: Ви сте само Радослав Милојичић...

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић одузела је два минута времена посланичкој групи ДС-а, јер је посланик те партије Радослав Милојичић на почетку данашње седнице говорио ван теме дневног реда.

Посланик ДС-а је свечност поводом преузимања дужности председника Републике назвао "срамним чином, због кога нам се смеје цео свет", на шта му је Гојковићева одговорила да заправо он даје своју оцену као да је читав свет.

Милојичић се иначе јавио за реч рекламирајући повреду пословника после обраћања Александра Мартиновића, због тога што је, како каже, шеф посланичке групе СНС-а говорио о инаугурацији председника.

"Ви дајете оцену као да сте читав свет, а ви сте само Радослав Милојичић", рекла му је Гојковићева, а Милојичић је наставио да говори о инаугурацији, наводећи да је власти криво што су на тај догађај дошла, како је рекао, само два председника државе.

Радите све оно сто сам предвидела да ћете радити, рекла му је Гојковићева и додала да посланици ДС-а нису ни слушали Мартиновића шта је говорио већ су, каже, међусобно разговарали, а још јуче су се, додала је она, спремили да говоре о догађају на коме нису били.

Мартиновић је, иначе, изјавио да је свечаност поводом преузимања дужности председника Србије Александра Вучића показала да је Србија бар на један дан заиста постала центар света. Мартиновић је на томе честитао грађанима Србије.

После његовог обраћања уследило је јављање Милојичића и Немање Шаровића из СРС-а по повреди Пословника, који су критковали свечаност поводом инаугурације председника Србије.

Чедомир Јовановић је рекао да је јуче дошао на инаугурацију јер је то његов "став према овој земљи". На томе му је захвалио шеф посланичке групе СНС-а.

У Скупштини ће сутра бити пауза. Потребно је 24 сата да би се посланици припремили за расправу о амандманима. У понедељак на крају дана гласаће се о изменама Закона о министарствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи