Макрон Вучићу: Учинили сте суштинске и храбре гестове

Охрабрујем Вас да наставите са реформама, а Француска ће наставити да подржава напредовање Србије ка Европској унији, поручио је председник Француске Емануел Макрон у писму председнику Србије Александру Вучићу.

Емануел Макрон је истакао и да Европа неће бити потпуна без Западног Балкана, посебно Србије.

Макрон је поздравио значајно деловање и резултате које је Србија постигла у приближавању ЕУ, економском развоју, као и трајној стабилизацији Западног Балкана која је, како је рекао, одлучујућа за просперитет региона и за његову европску путању.

Макрон у писму наводи да жали што није могао да присуствује данашњој свечаности у Београду, јер учествује на Европском савету у Бриселу.

Председник Француске се захвалио на два писма, која је од Вучића добио 8. маја и 6. јуна, и такође на његовом позиву за учешће на церемонији којом се обележава Вучићево ступање на дужност председника Републике Србије, наводећи да је замолио специјалног представника за економску дипломатију на Западном Балкану, сенатора Алена Ришара, да га представља.

"Учинили сте суштинске и храбре гестове, посебно према Босни и Херцеговини, Косову, Хрватској и Албанији. Француска ће наставити да Вас подржава на том путу и то настављајући своје активно и конкретно ангажовање у оквиру Берлинског процеса", истакао је Макрон, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника.

Макрон наводи и да је Вучић у свом писму поменуо случај Харадинаја.

"Разумем – с обзиром на дела која правосуђе Ваше земље приписује Харадинају – емоције које је одлука Апелационог суда у Колмару могла да произведе у Србији. Желим да подвучем да је, као и све одлуке француских правосудних органа, ова одлука донета у потпуној независности. Као и ви, желим да окренемо ову страницу и да се усредсредимо на развој наше сарање", истакао је Макрон.

Он је навео да је од почетка демократске транзиције у Србији, Француска – и пре него што су почели да је следе други партнери – била уз Србију како би подржала приближавање Србије Европској унији, њен економски развој, као и трајну стабилизацију Западног Балкана.

"Желим да поздравим значајно деловање које спроводите и резултате које сте постигли од пре неколико година у те три области."

Он је истакао да су везе између Француске и Србије пријатељске, давнашње и дубоке, посебно обележене братством по оружју које је ујединило наша два народа током Првог светског рата и учврстило наше пријатељство.

"Споменик захвалности Француској, који се налази у срцу Београда, јесте сведок тога и радујем се његовој скорој обнови у оквиру заједничког пројекта, у тренутку када обележавамо стогодишњицу Великог рата", истакао је Макрон.

Он је оценио да су се политички односи две земље учврстили и интензивирали током недавног периода, како то показује посета премијера Србије 2014. године и званична посета у којој је боравио у Француској прошле године. Француска је такође у Паризу организовала Самит о Западном Балкану, 4. јула 2016. године, подсећа Макрон.

"На економском плану, наше размене су у експанзији и њихов потенцијал раста је значајан. Осим тога, више француских предузећа је позиционирано за значајне уговоре у Србији у области инфраструктуре и у области безбедности, наша билатерална сарадња се развила последњих година, нарочито на оперативном плану", истиче Макрон.

Он је навео да су Французи, изабравши га за председника Републике, изабрали Европу, јачу Европу окренуту будућности.

"И моје уверење је да та Европа неће бити потпуна без Западног Балкана, посебно Србије", поручио је Макрон.

"Француска ће, дакле, наставити да подржава напредовање Ваше земље ка Европској унији и реформе да се до тога стигне. Знам да перспектива следећег проширења може да делује далека, посебно због изазова са којима се суочава Европска унија и због замашности реформи које захтева за земље Западног Балкана, али Француска ће наставити да поштује обавезе преузете у корист европске перспективе Западног Балкана", истакао је Макрон.

"Охрабрујем Вас да наставите предузете реформске напоре, подвлачећи посебан значај реформи у вези са владавином права, које су у средишту европског пројекта и чије је спровођење дуготрајан посао", навео је француски председник.

Уверен у перспективе билатералних и европских односа, Макрон је Вучићу упутио честитке поводом избора за председника, као и на рођењу сина.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво