"Имамо своје интересе који обухватају Центар у Нишу"

Србија има сопствене националне интересе, који укључују наставак активности Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, поручио је бивши председник Србије Томислав Николић.

"Руско-српски хуманитарни центар у Нишу постао је камен спотицања, иако тамо раде четири особе, постоје два ватрогасна возила и два пса", рекао је Томислав Николић, који је председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, одговарајући на питање дописника Таса.

Николић је подсетио да се када је био председник Србије залагао за одобравање дипломатског статуса том центру, али је нагласио да то пре зависи од владе него од председника.

"Ипак, потпуно другачији услови су направљени за НАТО. Они могу да остану у Србији, имају дипломатски статус, донесу своје оружје са собом и крећу се кроз земљу без претходне најаве", рекао је Николић.

Како каже, ситуација око центра у Нишу и решавње тог питања је, како сматра, "тренутак истине".

"То ће показати да ли ће Србија у потпуности поступати у складу са жељама Запада. Ипак, Србија има сопствене националне интересе, и ти интереси укључују Руско-српски хуманитарни центар. Србија веома цени чињеницу ад Русија није инсистирала на дипломатском статусу до данас и није окончала активности центра", рекао је Николић.

Николић је поновио да би Србија требало да одобри дипломатски статус Руско-српском хуманитарном центру како би осигурала равнотежу у односима са Русијом.

Званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји недавно је изјавио да су САД забринуте због изградње руског хуманитарног центра у Србији и потенцијалног специјалног статуса за особље који је Русија тражила.

Он је на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи, одржаном у Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату, објаснио да је од виталног значаја за САД да Србија иде ка ЕУ, иако има културолошке и историјске везе са Русијом, преноси Глас Америке.

"Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила: специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ", рекао је Ји.

Према његовим речима, Центар у Нишу, "близу границе са Косовом, где САД имају око 600 америчких војника и 4.000 припадника НАТО мировних снага није позитиван помак".

"Важно је, и то уверење делимо са Владом Србије, да Србија има потпуну контролу над својом територијом и свега што је на њој. Ако дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом своје територије", рекао је Хојт Ји.

Сличан став изнео је и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је те оптужбе назвала апсурдним.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи