"Одзив на инаугурацију – доказ да се Србији посвећује пажња"

Догађаје у Палати "Србија", где је у току пријем поводом ступања на дужност председника Александра Вучића, као и значај саме свечаности коментарисали су гости РТС-а.

Владислав Јовановић, некадашњи министар спољних послова и бивши амбасадор при УН, рекао је да свечаност у Палати "Србија" има и симболички и политички значај.

"Они који воле да гледају политичким очима задржаће поглед на чињеницама да су светске силе послале високе званице. С друге стране, цео регион је ту, с изузетком Румуније, која је ушла у сопствене неприлике", истакао је Јовановић.

Према његовим речима, велики број земаља – блискоисточних, кавкаских – заступљен je на нивоима који су задовољавајући.

"Са тог становишта, може се рећи да је Србија на неки начин у жижи интересовања других земаља, успела је да се наметне захваљујући једној принципијелној спољној политици и унутрашњој политици", напомиње Јовановић.

Ако тако наставимо, додаје, можемо да будемо пример за неке који су скренули са стазе самосталности.

Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да је препозната улога Србије у регионалним размерама протеклих неколико година.

"У протеклим кризама Србија је деловала као неко ко не даје повода да се оне распламсају, већ се препознаје као неко ко стишава страсти и има кредибилитет", напомиње Ђукановић.

Истиче да је значајно што је читав регион на инаугурацији те да се са Хрватском ствара могућност да се проблeми решавају.

Новинар Милан Мишић, бивши дописник Политике из Вашингтона, објашњава да је одзив оних који су позвани један од доказа да се Србији посвећује одређена пажња.

"Политички, ово може да се тумачи као порука свету и партнерима да Вучић остаје, без обзира на чињеницу како је уставом дефинисан положај председника, централна фигура", указује Мишић.

Сматра да је то протоколарни и церемонијални догађај.

Социолог Владимир Вулетић рекао је да је свечаност била прилика да председник промовише политику коју ће водити у наредних пет година.

"Врло је важно да се Србија представи у најбољем издању, у најбољем светлу, и то је пријем успео. Било је мало вруће, али то је мање битно", нагласио је Вулетић.

Према његовим речима, гости су показали да је Србија значајан партнер у региону.

"Важна је чињеница да смо имали госте са све четири стране света и да је политика која се води исправна и да има подршку у целом свету. Ово је био важан догађај и сигурно ће се памтити", сматра Вулетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара