Вучић: Верујем у боље односе с Хрватском до краја године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након састанка са хрватском колегиницом Колиндом Грабар Китаровић, да верује да се односи две државе и два народа могу "како-тако" поправити до краја године.

Вучић је новинарима рекао да је са Колиндом Грабар Китаровић разговарао о конкретним проблемима, и да је веома задовољан састанком.

Додајући да ће ускоро отпутовати у Дубровник, Вучић је рекао да ће тамо наставити разговоре са хрватском председницом.

"И да не бисмо журили, није то једноставно, имамо много тога што оптерећује наше односе, али верујем да у наредних шест месеци, односно до краја године, можемо да достигнемо значајније резултате, који би значили и Србима у Хрватској, Хрватима у Србији, који би значили какво-такво поправљање билатералних односа између Србије и Хрватске, али и у целини, између Срба и Хрвата", рекао је Вучић кратко новинарима након састанка.

Вучић и Колинда Грабар Китаровић разговарали су у четири ока.

После састанка је саопштено да је Вучић при сусрету пожелео добродошлицу хрватској колегиници, а Грабар Китаровићева му је срдачно честитала на избору за председника Србије и пожелала му много успеха, додајући да се нада да ће то бити на добробит два народа и две државе.

Вучић јој је захвалио на присуству свечаности поводом инаугурације.

Хрватска председница је позвала Вучића у званичну посету Хрватској, што је српски председник прихватио. Договорен је рад на конкретним питањима, посебно на унапређењу положаја Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Председник Вучић је истакао да је Србија чврсто опредељена за релаксирање односа и успостављање добросуседске сарадње са Хрватском и конструктиван дијалог у решавању свих отворених билатералних питања.

Он је истакао и да трговинска размена између Србије и Хрватске континуирано расте и, уколико се овај тренд настави, она ће ускоро износити милијарду евра.

У прва четири месеца 2017. године Хрватска се налазила на 13. месту највећих спољнотрговинских партнера Србије, а на првом месту по висини страних улагања у Србији. Председник Вучић је нагласио да су српски привредници заинтересовани за већа улагања на хрватском тржишту и изразио наду да ће ускоро бити побољшани услови за њихово пословање у Хрватској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво